Facebook Pixel

Земля подорожчає щонайменше вдвічі за 3 – 5 років після відкриття ринку землі, прогнозує Денис Шмигаль

Земельна реформа — це перемога землевласників, бізнесу та громад. Майже 7 млн українців мають у власності земельні ділянки. Але останні 20 років вони не могли законно продати свої землі, а також не отримували справедливу орендну плату, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на форумі «Україна 30. Земля».

Your browser doesn't support HTML5 video.

«Відкриття ринку землі сприятиме зростанню її ціни щонайменше вдвічі протягом перших 3 — 5 років — такою є наша оцінка», — прогнозує прем'єр.

За його словами, унаслідок впровадження електронних земельних аукціонів потенціал надходжень до місцевих бюджетів за умови ефективного управління землею збільшиться до 12 млрд грн.

Держава забезпечує агровиробникам доступ до дешевих фінансових ресурсів, потрібних для придбання земельних ділянок, зазначив Шмигаль. «Частина програм уже працює, ще частина буде впроваджена після ухвалення парламентом закону про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві», — пояснив глава уряду.

Він уточнив, що наявний досвід електронних аукціонів з оренди земельних ділянок показує можливість збільшення вартості їхньої оренди в межах від 7 до 18% суми нормативного грошового оцінювання.

Шмигаль зазначив, що за роки незалежності України приблизно 5 млн га землі сільгосппризначення було виведено з держвласності в приватну власність за допомогою схеми з безоплатної передачі землі. «Це ціна відсутності повноцінного ринку землі. Саме тому земельна децентралізація — один з основних компонентів земельної реформи», — підкреслив прем'єр-міністр.

За його словами, запуск ринку землі буде вигідним для українського бізнесу, оскільки відсутність цивілізованого обігу сільгоспземель не давала змоги аграрним виробникам планувати довгострокову діяльність, виробляти високомаржинальну сільгосппродукцію та інвестувати.

Шмигаль запевнив, що уряд встигне підготувати всі необхідні нормативні акти для запуску ринку землі з 1 липня.

Додатково. Що ще писало The Page про ринок землі в Україні:

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉