Facebook Pixel

Які проблеми для бізнесу створила війна: перелік ІЕД

У грудні 2023 року питання безпеки, брак робочої сили та подорожчання були основними перешкодами для ведення бізнесу у воєнний час. Серед 15 інших критеріїв, які перешкоджають успішному бізнесу у війну, корупція та тиск з боку правоохоронних органів не є суттєвими проблемами. Вони займають 11-те і 14-те місця відповідно.

Такі результати «Нового щомісячного опитування підприємств» Інституту економічних досліджень за грудень 2023 року. Опитування проводили протягом 13 – 31 грудня, 2023 року. ІЕД опитав 535 підприємств усіх розмірів у 21 регіоні України з 27. Опитані бізнеси представляють промисловість, включно з ритейлом та агровиробництвами.

Які проблеми впливають на ведення бізнесу у війну, інфографіка Інституту економічних досліджень.

Які проблеми впливають на ведення бізнесу у війну, інфографіка Інституту економічних досліджень.

Якщо порівняти результати опитування у листопаді та грудні 2023 року, перешкода «небезпечно працювати» збільшила своє значення із 38% до 53% і піднялася з 2-го місця на 1-ше. Це найвищий показник за всю історію спостережень.

Підприємства більше турбує брак робочої сили – 46% бізнесів відмічають цей фактор, порівняно із 35% у листопаді. Також зріс вплив перешкоди розривів ланцюжків постачання.

Натомість зростання цін на сировину і товари, яке перед цим турбувало бізнес найбільше, опустилося на третє місце в списку. Внутрішні проблеми в країні, пов'язані з корупцією та тиском з боку правоохоронних органів, турбують опитані підприємства несуттєво.

Що відомо про Інститут економічних досліджень

Інститут економічних досліджень – один з небагатьох незалежних дослідницьких центрів з дослідженнями про економіку, з яких можна сформувати враження про її загальний стан.

Сам дослідницький центр працює з 1999 року, досліджуючи настрої бізнесу, ділову активність, роботу митниці, макроекономіку, фінансові ринки, різні галузі економічної політики та добробут населення. Після вторгнення центр також почав моніторити санкції проти росії і слабкі місця російської економіки, які ще не вражені санкціями.

Центр публікує свої дослідження на сайті, розсилає email-розсилку, веде Телеграм-канали із новинами у профільних темах: «Світова економіка», «Чесна митниця», «Економіка України», «Від санкцій до репарацій».

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉