Facebook Pixel

Як змінилося агровиробництво України під час великої війни

До повномасштабного вторгнення українське сільське господарство виробляло 10% ВВП, становило 41% від загального експорту, а тут було зайнято 14% робочої сили. Як змінилися ці показники і з якими викликами стикається агросектор від лютого 2022-го, розповіли у дослідженні KSE-Агроцентр.

Quote«За останні два десятиліття Україна поступово перетворилася на головного світового постачальника сільськогосподарської продукції», – йдеться у дослідженні KSE-Агроцентр.

Скільки сільгосппродукції експортувала Україна до повномасштабного вторгнення

До лютого 2022-го Україна постачала близько 50% і майже дві третини світового експорту соняшникової олії та шроту відповідно.

Основними напрямками експорту України були:

  • Китай – 48%;
  • ЄС – 25%;
  • Туреччина (7%).

Україна була третім і сьомим у світі експортером ріпаку і соєвих бобів. А також четвертим за величиною експортером кукурудзи з основними пунктами призначення у Китаї, ЄС, Єгипті, Ірані і Туреччині.

Найбільше пшениці Україна експортувала до Єгипту, Індонезії, Туреччини, Пакистану і Бангладеш та була сьомим світовим експортером.

Як змінилося агровиробництво України під час повномасштабної війни

Як змінилося виробництво м’яса птиці та яєць після лютого 2022

Quote«Виробництво птиці відбувається як на підприємствах, так і в домашніх господарствах, головною відмінністю є доступ до технологій, технології вирощування і кінцеві споживачі», – пояснюють у KSE-Агроцентрі.

У 2022-му виробництво м’яса птиці сягнуло 1,25 млн тонн. З них 33,5% Україна експортувала. 90,5% цього м’яса виробляли підприємства і 9,5% домашні господарства. Тоді як для птиці, призначеної на забій, цей показник склав 89% для підприємств і 11% для господарств.

Станом на січень 2023 року кількість курей у всіх агрохолдингах становила 165 млн, з яких 60% належать підприємствам та 40% – домогосподарствам.

Виробництво у 2022 році склало майже 12 000 млн штук, причому з них 12% експортували.

Найбільше в Україні яєць виробляли:

  • у Київській області – 38% від загального виробництва яєць на підприємстві;
  • у Житомирській – 10% від загального виробництва домогосподарств;
  • у Львівський – 8,5% від загального виробництва домогосподарств.

ПрАТ «МХП» – одне з найбільших підприємств агропромислового комплексу України. МХП є монополістом на ринку курятини і виробляє близько 64% всієї курятини та 86% експорту м’яса птиці.

Як змінилося виробництво яловичини і молока після лютого 2022

Переробкою молока в Україні займаються 320 підприємств. Проте лише 55 заводів, значна частина яких входить до складу великих холдингів, контролюють майже 80%.

Ключовими молочними підприємствами в Україні є:

  • ДП «Лакталіс Україна»;
  • ТОВ «Данон»;
  • ТОВ «Терра Фуд»;
  • ТОВ «Люстдорф»;
  • ПАТ «Молочний Альянс»;
  • ПАТ «Вінницький молокозавод Roshen»

У 2021-му в Україні виробили 8,72 млн тонн молока. З них сільськогосподарські підприємства виробили 2,75 млн тонн (30%), тоді як населення – 5,97 (70%).

У 2022-му в Україні виробили 268 тис. тонн яловичини, близько 7% з цього – експортували.

На кінець 2022-го кількість корів у всіх агрохолдингах становила 1352 тис., з них 71% тримають підприємства та 29% домогосподарства.

У виробництві яловичини та молока в Україні беруть участь 28,6 тис. осіб, або 5% робочої сили в сільському господарстві.

Як змінилося виробництво свинини після лютого 2022

У 2022-му кількість свиней становила 5,6 млн голів. Більше ніж за 1,5 року війни поголів'я свиней зменшилася майже на 12%, до 4,95 млн у 2023-му.

Домогосподарства мають 36% від загального свинарства, тоді як підприємства – 64%.

Найбільше домашній свиней у 2022-2023 рр. було:

  • у Київській області – 14,8%;
  • у Львівській – 9,4%;
  • у Івано-Франківській – 7,1%;
  • у Тернопільській – 5,2%;
  • у Дніпропетровській – 5,1.

Компанії з найбільшою часткою ринку у виробництві свинини:

  • «Нива Переяславщини» – 10,1%;
  • «Гудвеллі» – 7,1%;
  • «Агропродсервіс» – 5,2%.

Як змінилося виробництво цукру і цукрового буряка після лютого 2022

У 2021-2022 рр. Україна виробила приблизно 1,45 млн тонн цукру. Тоді як у 2022-2023 рр. виробництво цукру зменшиться на 120 тис. тонн.

Цукрові буряки у 2022-му вирощували в 14 областях Україні, причому більшість посівів зосереджено в шести ключових регіонах, на які припадає понад 70% загального врожаю, а саме: Вінницька, Хмельницька, Полтавська і Тернопільська області вирощували найбільше цукрових буряків.

У 2022-му площа земель для вирощування цукрових буряків становила 178 тис. га

Загалом у 2022-му цукрові буряки переробляли 23 цукрові заводи. Це менше, ніж у 2021-му. А найбільше цукру виробляли:

  • «Радехівський цукор» – 340 тис тонн;
  • «Астарта-Київ» – 282 тис. тонн;
  • «Укрпромінвест-Агро» – 250 тис. тонн.

Як змінилося виробництво соняшникової олії після лютого 2022

У 2022-му Україна вперше стала великим експортером соняшнику, оскільки через невизначеність фермери хотіли продати запаси врожаю якомога швидше. У 2022 році в Україні зібрали 16,5 млн тонн соняшнику, з них близько 85% було експортовано.

Кіровоградська, Дніпропетровська, Харківська, Запорізька та Миколаївська області мали більше 40% від загальної площі посіву соняшнику.

Повномасштабне вторгнення росії значно вплинуло на площі вирощування соняшнику та загальну врожайність по Україні. Посівна площа впала з 6,6 млн га у 2021-му до 4,8 млн.

Найбільший переробник соняшнику в Україні – компанія «Кернел». У сезоні 2021-22 частка компанії становила 22% ринку. Тоді «Кернел» переробив близько 2,2 млн тонн соняшнику.

Активи міжнародних компаній, таких як Cofco та Cargill, залишилися на окупованих територіях.

Компанія Bunge призупинила завод у Миколаєві через блокаду українських портів, а компанія АДМ – завод у Чорноморську. У сезоні 2020-21 серед міжнародних компаній Bunge мала найвищу ринкову частку в 11%, але вона знизилась у сезоні 2021-22.

Частка ринку МХП серед українських переробників соняшнику в сезоні 202-22 становила близько 6%.

Подякувати 🎉