Facebook Pixel

Як перевірити російських воєнних злочинців онлайн — новий реєстр від YouControl

У системі YouControl з’явився новий реєстр «Російські воєнні злочинці», у якому зібрано дані на понад 170 тис. російських військових.

У Russian War Criminals проєкти Слідство.Інфо та Антикорупційний штаб зібрали понад 170 тис. профілів військових рф:

Усі фігуранти реєстру ідентифіковані за допомогою відкритих джерел – списків Центру оборонних стратегій і ГУР, бази даних «Ищи своих», соцмереж і журналістських розслідувань.

Реєстр почали збирати в травні 2022 року, щоб виявити всіх військових рф, що беруть участь або причетні до війни росії проти України.

Одне із завдань – зібрати докази злочинів конкретних осіб під час військових дій для українських і міжнародних слідчих, українських судів і Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Як користуватися базою «Російські воєнні злочинці»

Дані з реєстру «Російські воєнні злочинці» в YouControl містяться в модулі «Перевірка фізичних осіб» у лівому боковому меню «Медіа».

Наприклад, про підполковника поліцейського спецпідрозділу СОБР Росгвардії по Кемеровській області Дмитра Астахова можна отримати 2 результати:

  • ПІБ особи – коли під час пошуку в базі даних Russian War Criminals ПІБ збігається в російському та українському варіантах: прізвище, ім’я та по батькові особи потрібно вказувати тільки російською мовою;
  • схоже ПІБ, якщо немає впевненості в перекладі російського ПІБ та/або часткового збігу з ПІБ із запиту.

Шукач побачить звання та приналежність до військової частини, а також статус воєнного злочинця:

  • мертвий;
  • у полоні;
  • підозрюваний;
  • проводиться розслідування;
  • ідентифікований;
  • причетний.
Як шукати по реєстру «Російські воєнні злочинці»

Як шукати по реєстру «Російські воєнні злочинці»

Як можна використати дані реєстру «Російські воєнні злочинці»

Дані з публічних баз на кшталт реєстру «Російські воєнні злочинці» корисні в процесах запобігання та протидії легалізації (відмиванню) коштів, фінансування тероризму та розповсюдження зброї масового знищення.

Також Youcontrol радить перевіряти в реєстрі потенційних контрагентів. Постанова НБУ № 65 від 19 травня 2020 року називає пошук додаткової інформації про майбутніх контрагентів у відкритих джерелах одним із необхідних заходів належної перевірки контрагента.

Реєстр згадано також з-поміж інструментів для контролю та моніторингу тероризму в наказі Державної служби фінансового моніторингу України № 95 від 27 грудня 2022 року.

Перевірити потенційного контрагента можна також у реєстрі «Війна та санкції», який активно поповнює НАЗК. Найсвіжіше «надбання» переліку спонсорів війни – Mondelez.

Подякувати 🎉