Facebook Pixel

Додаткові відпустки та навчальні програми: як компанії допомагають ветеранам повернутися до роботи

Як компанії готуються до повернення ветеранів. Обкладинка Олександра Шатова

Як компанії готуються до повернення ветеранів. Обкладинка Олександра Шатова

В деяких великих компаніях вже по кілька сотень співробітників повернулися з війни і вже працюють на своїх місцях. Підприємства надають їм медичну та психологічну допомогу, створюють в колективах нові посади, спрямовані на підтримку людей з бойовим досвідом, які адаптуються до цивільного життя. The Page розпитав представників понад десяти українських компаній про те, як вони повертають ветеранів до роботи.

Як про ветеранів піклуються після повернення до цивільного життя

В компанії «Метінвест» наразі демобілізувалися 1300 осіб. До роботи з них вже повернулося понад 500 ветеранів.

Quote«Ми вивчаємо найкращі закордонні практики та розробляємо власні, щоб гідно зустріти людей, які є нашим ДНК із доведеним досвідом, кваліфікацією та вміннями», — зауважила Тетяна Петрук, директорка зі сталого розвитку і взаємодії з персоналом групи «Метінвест».

Серед основних напрямів роботи з ветеранами компанії — реабілітація та додатковий медичний огляд. Зокрема, підприємство приділяє увагу здоров’ю та психоемоційному стану ветеранів, вивчає можливості запровадити власні програми реабілітації.

15-pavel-sobin-tsgp-122.jpg

Компанія організовує лікування для важкопоранених працівників. А співробітникам, які втратили кінцівки на війні, допомагає з протезуванням. У спільній програмі «Метінвест» та Protez Hub беруть участь понад 100 осіб. У жовтні 2023 року компанія стала одним з організаторів проведення понад 30 реконструктивних операцій на обличчі та шиї для поранених захисників України. Серед прооперованих — двоє співробітників «Метінвесту» та четверо військових із регіонів присутності компанії: Запоріжжя, Дніпропетровщини та Донеччини. Для усіх постраждалих операції були безплатними.

В ELEKS працює внутрішня робоча група, яка вивчає шлях ветерана в компанії, поточні потреби колег-військовослужбовців та колег-ветеранів. «Оскільки кількість ветеранів зростатиме, маємо намір створити внутрішню спільноту і для колег-ветеранів, а також дотримуватися принципу «нічого без ветеранів для ветеранів», — зауважили в компанії.

Більшість компаній вводять у штатний розклад окрему посаду фахівця, що займається адаптацією захисників на підприємстві. В EPAM співробітникам, що повернулися з війни, пропонують до 60 днів оплачуваної відпустки, безоплатні консультації з психологами та взаємодію з баді-ветераном (військовим психологом). В компанії NOVA з’явилася посада «фахівця із підтримки демобілізованих». В «Дарниці» у перші місяці після повернення з війни про ветеранів піклується ментор.

Восени 2023 року ДІЛА запустила проєкт «Зустріч», націлений на реінтеграцію ветеранів до цивільного життя. Перші дні з ветераном контактує психолог, дізнається про його потреби, розповідає про всі можливості, які є для ветеранів у компанії. Надалі психолог весь час на зв’язку з ветераном, вони зустрічаються з певною періодичністю.

Як ветеранам допомагають повернутися до роботи

Серед працівників «Нової пошти» демобілізувалися 298 співробітників.

Quote«Ми робимо усе, аби після демобілізації наші співробітники знову поверталися до роботи в компанії. Наразі маємо високий показник щодо повернень — 70% демобілізованих новопоштовців приймають рішення залишитися працювати у нас», — розповіли у «Новій пошті».

У 2023 році в компанії NOVA з’явилася посада «фахівця із підтримки демобілізованих». Він супроводжує ветеранів на всіх етапах повернення в компанію, наприклад, організовує перебування у реабілітаційному центрі.

Ветерани «Метінвесту» зможуть пройти програми перекваліфікації, в рамках програми наставництва їм допомагають поновити професійні знання та навички. Компанія також надає можливість пройти безплатне перенавчання ветеранам, які з певних причин не можуть повернутися на попередню посаду. І пропонує пільгові умови для вступу до недержавного університету «Метінвест Політехніка».

В EPAM для колег, які хочуть поновити технічні знання чи англійську, пропонують спеціальні навчальні програми. Є можливість скласти індивідуальний план розвитку разом з лідером команди.

Quote«Після закінчення військової служби відвідав декілька вебінарів про повернення ветеранів до цивільного життя. На мою думку, робити це треба поступово, виконуючи прості задачі: я проводив навчальні лекції, поступово повернувся до своєї роботи, зараз працюю над проєктом. Процес моєї адаптації тривав близько п’яти місяців. А ще важлива підтримка колег — це один з важелів позитивного впливу та адаптації», — зазначає Юрій Лихва, ветеран, AQA-інженер в «EPAM Україна».

В Ощадбанку розробили спеціальну програму відновлення та психологічної підтримки ветеранів під назвою «Без бар’єрів». Крім медичного та юридичного супроводу, вона передбачає курси з перекваліфікації ветеранів. За потребою надають додаткову оплачувану відпустку протягом 10 днів та гнучкий графік на період адаптації. Крім того, банк підписав угоду про співпрацю в працевлаштуванні ветеранів із простором Veteran Hub.

Як готують колективи до повернення ветеранів

В різних компаніях проводять заходи для працівників, зокрема менеджерів. Це дозволяє зменшити конфліктні ситуації та сформувати нові стосунки між цивільними та їхніми колегами із бойовим досвідом. Зазвичай в компаніях розуміють цінність цього досвіду та намагаються використати його для самореалізації колег на лідерських позиціях.

Тренування з адаптивного спорту для ветеранів у Каневі. Фото надано МХП

Тренування з адаптивного спорту для ветеранів у Каневі. Фото надано МХП

Однією з перших готуватися до зустрічі з ветеранами почала «МХП». З весни 2022 року в компанії почали формувати методологію, що дозволила б бізнесу різних масштабів створити гідні умови для підтримки наших воїнів. Так і з'явилася програма «‎МХП Поруч»‎, що базується на індивідуальному супроводі та комплексній підтримці військових, ветеранів, їхніх родин та тих, хто чекає близьких з війни.

В «МХП» до роботи вже повернулися понад 400 демобілізованих. Для деяких із них на підприємствах групи компаній спеціально змінюють умови праці, надають гнучкий графік, дехто навчається новим спеціальностям, які найкраще відповідають їхньому досвіду та фізичній формі.

У «Метінвест» розробили програми підготовки керівників та колективів до повернення ветеранів. Вони націлені допомогти зрозуміти співробітникам, як приймати колег, що пройшли війну, а керівникам — як передбачити конфлікти в колективі.

Нещодавно керівники всіх виробничих активів і керівної компанії Групи «Метінвест» взяли участь у навчальному турі в США із вивчення провідних світових практик по роботі з ветеранами. 23 тисячі співробітників компанії пройшли навчання на тему «Герої поруч». Компанія планує запровадити навчання з першої психологічної допомоги та програми відновлення для всіх співробітників.

У Sigma Software розробили програму з підготовки та навчання менеджерів та HR-команди роботі з ветеранами, щоб допомогти їм реінтегруватись до цивільного життя. В ELEKS проводять лекції і вебінари з психологами, щоб налагодити взаємодію та співпрацю всередині колективу.

Quote«Окрім цього, ми працюємо над посиленням внутрішньої експертизи наших колег, які потенційно можуть спілкуватися з ветеранами (наприклад, наші рекрутери, HR- фахівці, проєктні менеджери, фахівці з корпоративних комунікацій та інші) проходять рекомендовані курси від Happy Monday, VeteranHub, Воїну — Гідна Праця», — зауважили в компанії.

Для співробітників «Дарниці» розробили Handbook про принципи етичного спілкування, який допомагає забезпечити повагу, розуміння та підтримку ветеранів у корпоративному середовищі. Також в компанії постійно висвітлюють про принципи поваги та чутливості щодо бойового та ветеранського досвіду співробітників.

Відкриття реабілітаційної зали в Миронівській лікарні відновного лікування. Фото надано МХП

Відкриття реабілітаційної зали в Миронівській лікарні відновного лікування. Фото надано МХП

Як компанії підтримують ветеранський бізнес

«МХП» підтримує грантові конкурси для підприємців-ветеранів та їхніх родин, такі як: #Варто «РобиТИ своє», «Роби своє», «Роби своє з Kurator», «‎Підтримка мікропідприємств ветеранів війни та їхніх родин від ідеї до реалізації на Вінниччині‎» та інші.

Ощадбанк долучився до державної грантової програми «єРобота». В рамках цього напряму ветерани можуть отримати гранти від 250 тис. до 1 млн грн для започаткування чи розвитку власного бізнесу. Цей напрям стартував торік у квітні і вже до кінця 2023 року представники ветеранського бізнесу отримали близько 100 млн грн грантової підтримки. За даними опитування Українського ветеранського фонду, 63% з тих, хто захищає зараз Україну, після війська хотіли б відкрити власну справу.

Також Ощадбанк нещодавно запровадив новий продукт «Бізнес 4.5.0» — перший в України спеціальний кредитний продукт для ветеранів. Взяти цей кредит може власник бізнесу, що є суб’єктом підприємницької діяльності — ветеран або ветеранка, члени родини ветерана, а також підприємство, в якому понад 30% персоналу — ветерани/учасники бойових дій на дату звернення за кредитом.

Передбачається, що з допомогою такого кредиту ветеран без досвіду підприємницької діяльності зможе придбати франшизу, яка довела свою життєстійкість. Це дозволить зменшити ризики банку при фінансуванні стартапів.

Ще одним напрямком із забезпечення ветеранів гідною працею є проєкти з навчання новим спеціальностям. Наприклад, EPAM в рамках «ІТ для ветеранів» провели серії ознайомчих зустрічей спільно з Міністерством у справах ветеранів України, де розповіли про професії в ІТ, необхідні навички тощо.

«Згодом ми стартували власну зовнішню програму «ІТ для ветеранів», яка допомагає опанувати ази комп’ютерних наук, а також обрати відповідну спеціалізацію. Пілотний проєкт у 2023 році зібрав 38 бажаючих, які зараз вже закінчують навчання. В березні 2024 року 60 ветеранів розпочали навчання на другій хвилі «ІТ для ветеранів», — повідомили в компанії.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉