Facebook Pixel

Психологічна підтримка сімей військовослужбовців: що потрібно

З початку повномасштабної війни в групах підтримки сімей військовослужбовців зареєструвалося близько 1000 жінок. Це дружини, наречені, мами військових. Про це заявила директорка ГО «Громадський рух «Жіноча сила України» Наталія Умеренкова на круглому столі «Війна проти наших душ. Як зберегти ментальне здоров’я військовослужбовців і всього суспільства».

«Рідні військових часто не мають людей, з ким можуть розділити свій досвід. Вони можуть відчувати себе ізольованими», — наголосила вона.

Директорка ГО додала, що більшість членів сімей, які вперше зіштовхнулися з участю рідної людини у військовій службі, дезоієнтовані і не знають, з яких питань до кого звертатися. Вони не розуміють, як функціонує військова структура.

За її словами, психосоціальна підтримка сімей військовослужбовців має включати інформування про маршрути отримання допомоги, допомогу з конкретних питань, створення підтримуючого соціального середовища і психологічну допомогу.

«Під час повномасштабного вторгнення ми розпочали проєкт «Служба психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців», і ми бачимо, які виклики мають сім’ї військових», — зазначила Умеренкова і додала, що для підтримки сімей військових діє телефонна лінія соціального супроводу і консультацій, групи підтримки, а також індивідуальні консультації за запитом.

Звернутися до Служби психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців можна за безкоштовним номером 0 800 332 720 (10.00-20:00), усі дзвінки конфіденційні.

Директорка ГО озвучила три пропозиції для підтримки сімей військовослужбовців:

  1. Забезпечити інформаційно-консультаційну допомогу для вирішення соціальних питань і психологічної підтримки в режимі 24/7 у телефонному і текстовому форматі.
  2. Створити умови доступної комунікації членів сімей з військовими частинами. Адже питання стосовно несення служби можуть вирішуватися лише військовою частиною (виплати, документи, статус тощо). «Зараз формується напрям соціальної роботи у Збройних силах. Постає виклик, хто робитиме цю роботу на рівні батальйонів. Останні кілька місяців наша команда працює над реалізацією пілотного проєкту щодо організації підтримки сімей у підрозділі. Відпрацьовуємо на базі 135 батальйону 114 бригади ТРО. Потім цей досвід буде поширений в Збройних силах», — розповіла вона.
  3. Створення Міноборони державних програм підтримки сімей військовослужбовців: програми супроводу членів сімей, програми відновлення, а також програми для родин тих, хто зник безвісті, потрапив у полон або загинув.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉