Facebook Pixel

ВАКС присудив екстопу Burisma Group, афілійованому зі Злочевським, 5 років і 100 млн на «Армію дронів»

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) 28 березня 2023 року затвердив угоду про визнання вини між прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та Андрієм Кичею, одним з екскерівників групи компаній, афілійованої з Миколою Злочевським, колишнім міністром екології та природних ресурсів України часів Януковича.

Суд визнав, що екстоп Burisma Group був причетний до хабаря посадовцю вищого рівня, щоб той сприяв «вирішенню питання», за попередньою змовою групою осіб, тобто в злочині за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 369 КК України.

Вирок суду — 5 років позбавлення волі з випробувальним строком 1 рік.

Також засуджений має протягом 5 днів після затвердження угоди внести 100 млн грн на спеціальний рахунок фонду United24 на спільний проєкт Генштабу ЗСУ, Держспецзв'язку та Міністерства цифрової трансформації України «Армія дронів».

Керівника Burisma Group затримали 12 червня 2020 року на спробі надання неправомірної вигоди в розмірі $5 млн керівництву антикорупційних органів. Гроші призначалися за закриття кримінального провадження за підозрою ексміністру екології, досудове розслідування в якому здійснювали детективи НАБУ.

Контекст. Протягом 2022 року статки компанії Burisma Group впали з $540 млн до $500 млн.

  • До підозри колишньому власнику Burisma Holdings і колишньому міністру екології Миколі Злочевському додали статтю про розкрадання коштів в особливо великих розмірах. Але розслідування проти нього знову зупинили через розшук.
  • Доньки ексміністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського Анна та Карина стали кінцевими бенефіціарами його видобувних українських активів.
  • Голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що ексвіцепрезидент США Джозеф Байден, його син Хантер Байден і колишній міністр екології України Микола Злочевський не фігурують у справі про можливе зловживання посадовими особами Міністерства екології своїми повноваженнями.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉