Facebook Pixel

Президентський скандал: CNN дізнався, як адвокат Трампа змушував Україну відкрити справу проти сина Байдена

Автор

У США опублікували ексклюзивний запис розмови Рудольфа Джуліані, радника експрезидента США Дональда Трампа, з Андрієм Єрмаком (тоді старшим радником Офісу президента) та ексспецпредставником США по Україні Куртом Волкером. Запис датовано липнем 2019 року, його опублікував американський телеканал CNN.

Запис дзвінка, зазначає телеканал, вказує на те, що Джуліані тиснув на Україну, вимагаючи від Києва відкрити справу за звинуваченням у корупції проти кандидата в президенти США Джо Байдена та його сина Хантера, . Джуліані також вимагав визнати провину Києва начебто у втручанні в американські президентські вибори 2016 року, щоб зашкодити Трампу. Дзвінок передував скандальній розмові президента Трампа з президентом України Володимиром Зеленським і став елементом спроби імпічменту Трампа у 2019 році, коли останнього звинуватили в спробах нашкодити виборчій кампанії Байдена.

Упродовж приблизно 40 хвилин розмови Джуліані неодноразово повторював вимогу розпочати справу проти Байдена й визнати провину Києва. Водночас він обіцяв Україні різні преференції. Так, він заявив, що виконання Києвом цієї вимоги може поліпшити відносини між США та Україною, а також посприяти запрошенню Зеленського до Вашингтона.

Зі свого боку Єрмак після неодноразових спроб перенаправити розмову в дипломатичне річище заявив, що Зеленський дослухається до вимог Джуліані. Телеканал зазначає, що відповідь Єрмака задовольнила як Джуліані, так і Волкера.

Сам Джуліані категорично відмовився коментувати телеканалу публікацію запису.

Контекст. Під час президентських перегонів у 2020 році президент США Дональд Трамп неодноразово згадував про корупційний скандал в Україні навколо компанії Burisma та Хантера Байдена. У липні 2019 року Трамп просив президента України Володимира Зеленського провести розслідування щодо Burisma. Проте коли історія стала надбанням громадськості, це ледь не призвело Трампа до імпічменту.

З приходом до влади в США Джозефа Байдена проти особистого радника та юриста Трампа Рудольфа Джуліані, який від його імені просував ідею розслідування в Україні, відкрили кілька кримінальних справ.

28 травня стало відомо про те, що прокуратура Брукліна почала розслідування щодо можливого втручання України у вибори 2020 року в США.

Джуліані не визнає висунутих йому звинувачень і називає дії правоохоронних органів США «політичним переслідуванням».

Подякувати 🎉