Ексвласнику Burisma розширили підозру — Руслан Рябошапка

Микола Злочевський. Фото: УНІАН

У підозру колишньому власнику Burisma Holdings і колишньому міністру екології Миколі Злочевському додали статтю про розкрадання коштів у особливо великих розмірах. Але розслідування проти нього знову призупинили через розшук. Про це заявив генпрокурор Руслан Рябошапка, пише «Інтерфакс-Україна».

Він пояснив, що провадження, де фігурує Злочевський, раніше призупинили, адже той перебуває у розшуку. Пізніше провадження відновили, змінили підозру і знову зупинили.

За доданою статтею ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України Злочевському загрожує позбавлення волі на строк від семи до 12 років, права займати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Генпрокурор також уточнив, що наразі є 13 кримінальних справ, в яких фігурує Злочевський. У деяких згадується про Burisma.

Контекст

  • Микола Злочевський був міністром екології та природних ресурсів у 2010-2012 роках (в уряді Миколи Азарова). Наприкінці 2014 року він, після отримання статусу підозрюваного у незаконному збагаченні, виїхав із України.
  • У січні 2015 року генпрокуратура оголосила його в розшук. Восени 2016-го з сайту Міністерства внутрішніх справ була знята інформаційно-статистична картка про розшук ексміністра.
  • У 2018 році Злочевський повернувся в Україну. У цьому ж році Burisma заявила про завершення всіх процесуальних і судових справ у нашій країні проти ексміністра і операційних компаній, які входять до складу Burisma Group.
  • У жовтні 2019 року Руслан Рябошапка повідомив, що генпрокуратура переглядає близько 15 справ, які в тій чи іншій мірі стосуються компанії Burisma. Серед них є й епізод, де фігурує син ексвіцепрезидента США Джо Байдена – Хантер Байден.

Читати на The Page