Facebook Pixel

Українська освіта в окупації: загарбники залякують вчителів і батьків і крадуть техніку

У тимчасово захоплених російськими загарбниками містах і селах окупанти докладають усіх зусиль для повного знищення української освіти. Росіяни залякують і шантажують освітян, примушують їх до співпраці, забороняють викладати предмети українською мовою, а також активно вивозять із навчальних закладів техніку, зазначає в заяві Профспілка працівників освіти та науки.

Quote«Окупаційна влада змушує працювати за стандартами рф. Учителів шантажують, погрожують тортурами та арештами, залякують депортацією до країни-агресора за незгоду співпрацювати з окупантами. Батькам, які не пускають дітей до школи, погрожують забрати дітлахів до інтернатних закладів», – зазначається в заяві організації.

У школах, що перебувають на окупованих територіях, з навчального плану прибрали такі предмети, як-от українська мова та література, під заборону потрапила й історія України. Усі предмети, на які загарбники «дали добро», викладаються винятково російською. Зі шкільних бібліотек окупаційна влада вилучає книжки рідною мовою та твори українських авторів.

Через тиск і шантаж освітян змушують на уроках виправдовувати вторгнення рф в Україну та пропагувати «руській мір». Також їх примусово відправляють на підвищення кваліфікації за освітніми стандартами рф.

У заяві профспілки згадуються факти викрадення з освітніх закладів мультимедійної та комп’ютерної техніки.

Контекст. Нагадаємо: російські загарбники завезли до окупованого Мелітополя понад пів тисячі вчителів із рф. Туди їх заманили обіцянками високих заробітних плат і безплатного житла.

Подякувати 🎉