Facebook Pixel

Україна отримає €6 млрд перехідного фінансування від ЄС у рамках Ukraine Facility

У березні 2024-го Україна може отримати €4,5 млрд перехідного фінансування від ЄС в рамках Ukraine Facility. Ще €1,5 млрд мають надійти у квітні. Про це повідомили у Міністерстві економіки України.

Quote«Разом з європейськими партнерами ми закінчуємо підготовку плану для Ukraine Facility та готуємось до повноцінного запуску програми. Підписання угоди з ЄС дозволить розпочати фінансування ще до офіційного затвердження плану у розмірі €6 млрд на потреби держбюджету протягом березня-квітня 2024-го», – зазначила перша віцепрем’єр-міністерка Юлія Свириденко.

Що передбачає перехідне фінансування від ЄС в рамках програми Ukraine Facility

У рамках перехідного фінансування за програмою Ukraine Facility Україна може отримати до €1,5 млрд щомісяця до остаточного затвердження плану програми.

У березні 2024-го Україні може залучити €4,5 млрд для підтримки макрофінансової стабільності. Наступні €1,5 млрд Україна зможе отримати у квітні 2024 року після того, як виконає індикатори для перехідного фінансування.

Quote«Механізм перехідного фінансування дозволить забезпечити потреби бюджету до остаточного затвердження плану Ukraine Facility, який передбачає індикатори виконання Україною реформ протягом 2024-2027 рр.», – коментує Сергій Марченко, міністр фінансів України.

Які індикатори реформ має виконувати Україна у рамках програми Ukraine Facility

Україна виконує 5 індикаторів у сферах управління держфінансами, боротьби з корупцією, розвитку бізнес-середовища тощо. Три з них вона вже виконала:

  • Ухвалення Національної стратегії доходів на 2024-2030 рр.;
  • Ухвалення змін у законі «Про прокуратуру» та у законах про посилення самостійності Спеціальної антикорупційної прокуратури;
  • Додаткові заходи протидії незаконним доходам та фінансуванню тероризму.

Україна має виконати ще два кроки, які нині на етапі розробки:

  • Підтримка індустріальних парків як інструменту залучення інвестицій на деокуповані території;
  • Приведення у відповідність Держземельного кадастру та Держреєстру

речових прав на нерухоме майно.

Що передбачає фінансування від ЄС у рамках програми Ukraine Facility. Джерело: Мінфін

Що передбачає фінансування від ЄС у рамках програми Ukraine Facility. Джерело: Мінфін

QuoteВиконання цих індикаторів відповідає умовам меморандуму з ЄС з дотримання принципів фінансового управління, включаючи боротьбу з корупцією та покращення управління доходами. Фінансова допомога ЄС також включає цілі підтримувати демократичні принципи, верховенство права та права людини», – зазначають у Мінекономіки.

Що відомо про програму фінансування України від ЄС Ukraine Facility

У лютому 2024 року Європарламент затвердив регламент програми Ukraine Facility. Він передбачає обсяг підтримки України від ЄС протягом 2024-2027 рр. у розмірі €50 млрд, з яких €38,27 млрд будуть спрямовані на підтримку держбюджету.

План для Ukraine Facility – це технічний документ, через який ЄС може фінансувати Україну. План не є загальною стратегією відновлення, він охопить лише частину державних змін з фокусом на макроекономічне зростання.

Довідково: 12 березня 2024-го Україна підписала Меморандум про взаєморозуміння між Україною та ЄС щодо перехідного фінансування в рамках програми Ukraine Facility, а також відповідну кредитну угоду. Документи підписали перша віцепрем’єр-міністерка України Юлія Свириденко, міністр фінансів Сергій Марченко, Голова НБУ Андрій Пишний.

Що передбачає фінансування від ЄС у рамках програми Ukraine Facility. Джерело: Мінфін

Що передбачає фінансування від ЄС у рамках програми Ukraine Facility. Джерело: Мінфін


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉