Facebook Pixel

Рада ЄС схвалила фінансування України на €50 млн на 2024-2027

Рада Європейського Союзу остаточно схвалила фінансування України на €50 млн через інструменту Ukraine Facility на 2024-2027 роки. Про це повідомили у Міністерстві фінансів України.

Quote«Вдячний партнерам з ЄС за надважливе рішення щодо підтримки України. Завдяки подальшій роботі уряду України та представників Єврокомісії в рамках програми фінансування, Україна впевнено наближатиметься до свого європейського майбутнього», – зазначив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Що відомо про інструмент фінансування України від ЄС Ukraine Facility

Ukraine Facility – це інструмент, що підтримує економічний розвиток та відновлення України на її шляху вступу до ЄС. В рамках інструменту Євросоюз надаватиме підтримку на основі планів і пріоритетів, які уряд України узгодив з Європейською Комісією.

Зокрема, у рамках Ukraine Facility, протягом 2024-2027 років Україна отримає близько €39 млрд прямого бюджетного фінансування, з яких понад €5 млрд – гранти, які не треба повертати.

Також в рамках інструменту діє механізм перехідного фінансування (Bridge financing). Він допомагає Україні в коротший термін отримати фінансування ще до початку дії Facility після підписання відповідних міжнародних договорів. Підписання Кредитної угоди та Меморандуму очікується на початку березня 2024-го.

Нагадаємо, 6 лютого 2024 року Рада ЄС і Європарламент узгодили новий механізм передачі Україні €50 млрд на відбудову. 26 лютого 2024-го Європарламент підтримав рішення щодо механізму Ukraine Facility. Рішення Ради ЄС офіційно започатковує дію інструменту.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉