Facebook Pixel

ЄС узгодив новий механізм передачі допомоги Україні на €50 млрд

Рада ЄС і Європарламент узгодили новий механізм передачі Україні €50 млрд на відбудову у рамках програми The Ukraine Facility, затвердженої на 2024-2027 роки. Про це повідомили у Європейській раді.

Quote«ЄС готовий підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. Ми допоможемо відновити Україну у важких умовах війни. Водночас ця підтримка допоможе Україні робити кроки для майбутнього членства в ЄС», – зазначив Вінсент Ван Петегем, міністр фінансів Бельгії.

Яким буде механізм передачі Україні €50 млрд на відбудову від ЄС:

Механізм складатиметься з трьох компонентів:

  • Компонент 1: уряд України підготує план відновлення, реконструкції та модернізації країни, а також реформ, які він планує провести для вступу до ЄС. Фінансову підтримку ЄС надаватиме, коли Україна буде виконувати частини плану.
  • Компонент 2: ЄС надаватиме підтримку у формі бюджетних гарантій, грантів і позик від державних і приватних установ. Україна, своєю чергою, має надати гарантії, які покриватимуть ризики фінансування.
  • Компонент 3: Євросоюз допомагатиме Україні узгодити законодавство з нормами ЄС і провести потрібні для членства в Союзі реформи.
Quote«Це угода є великим кроком вперед. Європа вірна своєму слову. Ми продовжимо фінансування нашого відважного партнера та кандидата на членство. Ми плануємо почати виплати у березні 2024-го», – написала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Що входить у €50 млрд, які ЄС виділить Україні у рамках The Ukraine Facility:

  • €33 млрд кредитів і €17 млрд євро грантів;
  • Україна також може вимагати попереднє фінансування у розмірі до 7% для виконання Плану.

Європарламент планує обговорювати, як Україна виконує План принаймні кожні чотири місяці.

Нагадаємо, на саміті 2 лютого 2024 року лідери ЄС одноголосно погодили €50 млрд допомоги Україні після того, як прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан довгий час намагався заблокувати фінансування України з боку ЄС.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉