Facebook Pixel

Європарламент підтримав регламент Ukraine Facility

Європарламент підтримав Регламент, яким започаткує Ukraine Facility. Ця програма підтримки України від ЄС обсягом € 50 млрд діятиме з 2024 до 2027 року, з яких €38,27 млрд буде спрямовано на підтримку держбюджету.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Quote«Програма Ukraine Facility дозволить посилити нашу макроекономічну стабільність та наблизити Україну до членства в Європейському Союзі. Регламент містить остаточні умови програми, зокрема щодо Плану для Ukraine Facility, який уряд затвердить у березні та передасть на розгляд Європейській комісії», – зазначила перший віцепрем'єр-міністерка України – міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Регламент визначає напрями, форми та порядок надання фінансової підтримки для України.

Ukraine Facility розділена на три ключових складові:

  • пряма підтримка державного бюджету – €38,27 млрд, з яких €33 млрд у формі кредитів та €5,27 млрд у формі грантів;
  • спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах – €6,97 млрд.
  • технічна підтримка у здійсненні реформ, а також покриття відсотків за кредитами, включно з отриманими раніше – €4,76 млрд.

Механізм перехідного фінансування дозволить Україні отримати підтримку для державного бюджету ще до моменту повноцінного запуску Ukraine Facility. Наразі уряд спільно з європейськими партнерами працює над укладенням відповідного меморандуму, який підпишуть у березні.

Після врахування у Плані фінальних вимог регламенту Ukraine Facility документ затвердять в уряді та передадуть на розгляд Європейській комісії. Остаточне затвердження Плану з боку ЄС очікується у квітні, що дозволить Ukraine Facility повноцінно працювати.

Що передбачає План для Ukraine Facility

  • здійснити структурні реформи в державному секторі;
  • провести низку економічних реформ, які спрямовані на розвиток бізнес-клімату та підприємництва;
  • зробити кроки для розвитку пріоритетних секторів, що можуть забезпечити швидке економічне зростання.

Бюджетна підтримка в рамках Ukraine Facility Європейського Союзу надаватиметься щоквартально за виконання визначених у Плані критеріїв щодо проведення передбачених реформ.

Україна має доопрацювати План, серед іншого врахувавши такі умови:

  • Посилити захист від кіберзагроз і стійкість до дезінформації та зовнішнього втручання
  • Посилити заходи зі сприяння гендерній рівності та розширення прав і можливостей жінок і дівчат
  • Підвищити доступність соціальної допомоги для вразливих груп населення, включаючи ветеранів та ВПО
  • Протидіяти екологічним злочинам, в тому числі шкоді, завданій війною, та забезпечити дотримання принципу «Не завдавати значної шкоди» щодо кліматичних та екологічних цілей у воєнних та післявоєнних сценаріях
  • Посилити транскордонне співробітництво з сусідніми державами у сфері торгівлі, захисту довкілля та боротьби зі злочинністю
  • Спрямувати 20% грантових коштів в рамках першої складової програми (1,05 млрд євро) на потреби регіонів щодо відновлення та модернізації

Що являє собою План для Ukraine Facility

Це технічний документ, необхідний для реалізації програми фінансової підтримки України від Європейського Союзу.

План не є загальною стратегією відновлення, він охопить лише частину передбачених на наступні роки державних змін з фокусом на макроекономічне зростання.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉