СБУ підозрює бізнес-партнера Коломойського у привласненні майже 600 млн грн «Укртатнафти»

СБУ підозрює бізнес-партнера Коломойського на привласненні майже 600 млн грн «Укртатнафти». Фото: СБУ

Служба безпеки та БЕБ вручили підозру колишньому члену наглядової ради «Укртатнафти» та бізнес-партнеру Ігоря Коломойського Михайло Кіперман. Його звинувачуть у незаконному привласненні майже 600 млн грн компанії

Про це пише прес-служба СБУ

Як Кіперман міг вкрасти 600 млн грн «Укртатнафти»

За даними СБУ, 24 лютого 2022 року ПАТ «Укртатнафта» перерахувала на підконтрольну європейську компанію майже 600 млн грн, які передбачалися іншому постачальнику для оплати раніше зафрахтованих 84 тис. тонн сирої нафти.

Ця сировина уже перебувала в Одеському порту і мала бути доставлена для подальшої обробки на Кременчуцький НПЗ. Укртатнафта замість реальному постачальнику нафти заплатила фірмі-клону, яка належала Кіперману.

Наразі Михайло Кіперман переховується від правосуддя за кордоном. У зв’язку з цим буде вирішуватися питання щодо оголошення його у міжнародний розшук.

Які ще махінації проводив колишній менеджмент Укртатнафти

БЕБ повідомило підозрює колишньому першому заступнику голови правління компанії «Укртатнафта» у привласненні палива на 2 млрд грн. БЕБ виявило, що перший заступник керівника «Укртатнафти» сприяв незаконному переміщенню 72 тис. тонн нафти з митних складів на територію Кременчуцького НПЗ. З цієї нафти було вироблено паливо, яке потім було продано в Україні без дозволу. Орієнтовна вартість продукції становить понад 2 млрд грн.

Також СБУ і БЕБ підозрює колишній менеджмент «Укрнафта» та «Укртатнафта» у розкраданні 40 млрд грн

Хто володіє «Укртатнафтою»

6 листопада 2022 року Нацкомісія із цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР) ухвалила рішення щодо відчуження акцій стратегічних підприємств, зокрема «Укрнафти» та «Укртатнафти». Раніше 42% акцій «Укрнафти», що є найбільшою в країні нафтовидобувною компанією, перебували у власності Ігоря Коломойського. Майже 60% акцій «Укртатнафти» раніше перебували у власності Коломойського та Геннадія Боголюбова. Натепер вони перебувають у власності держави.

Читати на The Page