Facebook Pixel

Біткоїн б’є цінові рекорди — що відбувається на ринку криптовалют

Рекордна ціна біткоїну 2024 року: що далі. Обкладинка Олександра Шатова

Рекордна ціна біткоїну 2024 року: що далі. Обкладинка Олександра Шатова

Новий ціновий рекорд біткоїна у середу, 13 березня, сягнув $73 тис. На вартість найпопулярнішої криптовалюти впливають підвищений попит, інтерес з боку великих фондів та ще низка факторів. Speka пояснює, чому біткоїн так стрімко злетів та чого від нього очікувати у майбутньому.

Чому подорожчав біткоїн

У понеділок, 11 березня, ціна біткоїну вперше перетнула позначку в $70 тис. Сьогодні вона поставила новий рекорд. Чому він зростає?

По-перше, бажаючих придбати біткоїн наразі набагато більше за тих, хто готовий його продати. Це створює основну причину зростання його вартості.

Quote«Тобто пропозиція обмежена, актив є цікавим, популярність висока, тому буде подальше зростання головної криптовалюти. Біткоїн буде і далі зростати на тих самих підставах, як і раніше. Через те, що це надійний актив для інвестування коштів», — прокоментував Євген Невмержицький, фінансовий експерт та кандидат економічних наук.

По-друге, на початку 2024 року Комісія з цінних паперів США дозволила створення ETF (exchange-traded fund). Ці інвестиційні фонди відстежують індекс та базову ціну валюти, мають статус юридичних організацій. Вони гарантують безпеку угод та дозволяють купувати монету напряму, без залучення посередників.

Від моменту створення ETF фонди встигли акумулювати 4,06% поточної пропозиції біткоїнів, що перевищує $56,9 млрд у загальній сумі активів. За таких темпів в ETF великі фінансові компанії матимуть активів на суму до $300 млрд вже у 2025 році.

Ця подія сприяла збільшенню активів валюти на початку року. Крім цього, 11 березня фінансовий наглядовий орган Великої Британії заявив про ймовірний дозвіл випускати векселі, забезпечені криптовалютою. Це викликало останні нетипові здорожчання біткоїна.

Про подальше подорожчання біткоїна свідчить поява нових так званих «криптокитів», гаманців з рахунком понад 1000 біткоїнів. На 9 березня 2024 року їхня кількість зросла до 2107 адрес, що не є рекордом, але досить великим показником.

Як довго протримається підвищений попит на криптовалюту

Менше ніж 10% транзакцій у криптовалютах у всьому світі застосовують біткоїн. Близько 70% облікових записів у цій криптовалюті неактивні протягом року. Це означає, що власники гаманців купують валюту як інвестицію, а не планують витрачати на покупки. Зазвичай таке пасивне зберігання не додає цінності валюті.

Проте майбутній халвінг біткоїна дозволяє прогнозувати подальше його зростання у ціні. Халвінг — це періодичне зменшення суми винагороди майнерів удвічі. Воно допомагає запобігти інфляції та забезпечити певний дефіцит та збереження попиту. Наступний халвінг очікується у квітні 2024 року. Наприклад, під час другого халвінгу 2016 року винагорода за блок упала з 25 до 12,5 Bitcoin. Протягом 18 місяців після халвінгу ціна біткоїна зростала.

Подякувати 🎉