Facebook Pixel

2024 року біткоїн ймовірно здорожчає. Що відбувається на ринку крипти

Основні події криптоіндустрії у 2023 році та чого очікувати у 2024-ому. Обкладинка Олександра Шатова

Основні події криптоіндустрії у 2023 році та чого очікувати у 2024-ому. Обкладинка Олександра Шатова

Серія гучних судових справ за участю гравців крипторинку та впевнене зростання ціни основної криптовалюти біткоїна визначили клімат індустрії у 2023 році. Speka розповідає, що зараз відбувається на світовому ринку криптовалют, які події впливають на їхній курс та чого варто очікувати у 2024 році.

Як зростав Bitcoin у 2023 році та що з ним буде у 2024-му

Головна криптовалюта біткоїн у 2023 році почав відходити після обвалу у 2018 році та подальшої «заморозки»: від лютого до кінця року його ціна зросла майже вдвічі — від $23 тис. до $42,6.

Дві впливові події 2024 року, ймовірно, ще більше стимулюватимуть попит на біткоїн: схвалення біткоїн-ETF та халвінг біткоїна. Ймовірно, вони спровокують найбільший з 2013 року тренд на ринку.

Що таке халвінг та як він впливає на ціну криптовалюти

Халвінг біткоїну — це періодичне зменшення суми винагороди майнерів удвічі. Це допомагає запобігти інфляції та забезпечити певний дефіцит, що провокує попит.

Цикли халвінгу біткоїна дорівнюють приблизно чотири роки. Халвінг відбувається, коли майнери видобувають чергові 210 тис. блоків. Винагорода майнера за один блок урізається удвічі на початку кожного циклу: 2016 року гонорар за блок переполовинився з 25 до 12,5 Bitcoin.

Подібне скорочення провокує здорожчання через підвищену пропозицію на монету. Зазвичай ціна біткоїна різко йде вгору за півтора року після халвінгу. Потім вона знижується протягом інших двох з половиною років циклу.

Зараз завершується черговий півторарічний період, за яким стається халвінг. Наступний халвінг очікується у квітні 2024-го.

У поточному циклі ціна біткоїна упала з $69 тис. до $15 222, перш ніж підскочити до $44 759 — 65% від попереднього історичного максимуму. Цей показник дуже близький до 67% і 70%, які ми бачили у двох попередніх циклах. Тож залишається питання, наскільки відновиться ціна біткоїна до наступного халвінгу у 2028 році.

Навіщо біткоїн-ETF потрібний ринку криптовалюти

ETF (exchange-traded fund) — це інвестиційний фонд, що спостерігає за ціною базового активу або індексу. Спеціалізовані компанії створюють подібні фонди, де утримують активи для забезпечення акцій ETF. Світові лідери галузі: BlackRock, Vanguard, State Street, Invesco, Charles Schwab.

Bitcoin-ETF працює так само: ціна акції біржового фонду варіюється залежно від ціни біткоїна. Здорожчання біткоїна тягне за собою й здорожчання ETF, і навпаки. Проте ETF торгують на традиційній фондовій біржі, а не на криптовалютній.

Очікується, що Комісія з цінних паперів і бірж США схвалить рішення щодо Bitcoin-ETF до 10 січня 2024 року. Зокрема, це дозволить проводити миттєві операції з купівлі та продажу. Поки що біткоїн-ETF може містити лише ф’ючерсні контракти або акції компаній, пов’язаних із криптовалютою.

Регуляторні установи налаштовані проти крипторинку

Комісія з торгівлі товарними ф’ючерсами (CFTC) США та Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) у 2023 році подали кілька позовів до суду проти криптобірж та стартапів ринку. Уряд США прагне краще контролювати діяльність подібних компаній. Наприклад, CFTC подала позов проти Binance, стверджуючи, що біржа порушила кілька законів про цінні папери, незаконно вербуючи клієнтів у США. Врешті сторони досягли нової домовленості. Її наслідком, стала, зокрема, відставка генерального директора Binance Чанпена Чжао.

Своєю чергою найпотужніший конкурент Binance — біржа FTX — поки що не оголосив про банкрутство, хоч він і втягнутий у судовий процес за шахрайство. Засновника FTX Сема Бенкмана-Фріда визнали винним за всіма пунктами у шахрайстві. Йому загрожує до 20 років в’язниці за кожним пунктом.

Його колега — засновник Binance Чанпен Чжао — визнав себе винним у порушеннях щодо відмивання грошей і пішов зі своєї посади у Binance. Йому також загрожує тюремний термін.

Як експерт оцінює перспективи ринку у 2024 році

На думку фінансового експерта Євгена Невмержицького, загалом криптоіндустрія втримала стабільність.

«Волатильність вартості криптовалют досі висока, але значно менша ніж на перших роках розвитку ринку. Біткоїн зараз на двох третинах від максимальної вартості, а за рік він зріс удвічі. За класикою технічного аналізу, на цій ціні протягом своєї історії біткоїн перебував більше ніж пів року. Я думаю, що він повернеться до своїх позицій у $70 тис. і вище, але чи настане це у 2024-му, сказати важко», — каже у коментарі Speka фахівець.

Щодо чуток про створення власної криптовалюти країнами БРІКС (Бразилія, росія, Індія, Китай і Південна Африка), забезпеченої золотом, Невмержицький висловлює песимізм. На його думку, такий крок не принесе користі, бо підкріплена валюта — це ще один стейблкоїн, на кшталт Tether.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉