Facebook Pixel

Як зрости на крипті та збанкрутувати за три роки: історія Сема Бенкмана-Фріда

Як збанкрутував і потрапив під суд засновник криптобіржі FTX Сем Бенкман-Фрід. Обкладинка Олександра Шатова

Як збанкрутував і потрапив під суд засновник криптобіржі FTX Сем Бенкман-Фрід. Обкладинка Олександра Шатова

Сем Бенкман-Фрід був однією з найбагатших і найвпливовіших осіб у світі криптовалют, поки його бізнес не зазнав краху в листопаді 2022 року. SPEKA розповідає історію Сема Бенкман-Фріда, як його компанія спричинила найгучніший скандал в історії криптоіндустрії і до чого тут український інвестор.

Справа Сема Бенкмана-Фріда демонструє, наскільки швидко може змінитися доля криптомільярдера. Ця історія також вплинула на репутацію та курс криптовалют, який зазнав суттєвого спаду через втрату довіри та паніку на ринку.

Хто такий Сем Бенкман-Фрід

Сем народився у 1993 році у США. Він вивчав фізику в Массачусетському технологічному інституті. Після закінчення вишу працював на Волл-стріт у фонді Jane Street Capital, де торгував ETF.

У 2017 році він залишив Волл-стріт, переїхав до Гонконгу та заснував Alameda Research. Ця компанія спеціалізувалася на арбітражних операціях між західними і азійськими криптобіржами за комісію у 10% на мільйонних угодах.

Колишній криптомільярдер Сем Бенкман-Фрід біля зали суду у Манхеттені у липні 2023 року. Фото GettyImages

Колишній криптомільярдер Сем Бенкман-Фрід біля зали суду у Манхеттені у липні 2023 року. Фото GettyImages

Пізніше він розповідав, що в Alameda Research всі працювали над зниженням ризиків та прагнули революції у торгівлі криптовалютою.

У 2019 році Бенкман-Фрід запустив FTX — криптобіржу з інноваційних продуктів, як-от ф’ючерси, опціони та токенізовані акції. Вона швидко стала однією з найбільших та найбагатших криптобірж на світовому ринку. У 2021 році її оцінка сягнула $18 млрд.

«Я хочу, щоб FTX була мiсцем, де ви можете робити все, що ви хочете, з вашими грошима. Ви можете купити бiткоїн. Ви можете надiслати грошi будь-кому у будь-якiй валютi у будь-який куточок свiту», — казав засновник FTX.

Бенкман-Фрід також потрапив до списку найбагатших людей у світі завдяки своїм криптоактивам. За даними Forbes, його статки сягнули $26,5 млрд станом на грудень 2022 року. Криптомільярдер відомий не лише своєю роботою у популяризації криптовалют, а також своєю активною участю у спортивному світі, ставши спонсором кількох спортивних команд та арен. Наприклад, він вклав $135 млн, щоб назвати арену «Маямі Гіт» FTX Arena. Крім того, він підтримує команди MLB, NBA, NFL та електронних видів спорту.

Спортивна арена у США з головним спонсором FTX

Спортивна арена у США з головним спонсором FTX

Як FTX увійшла до числа найпотужніших криптобірж у світі

FTX, заснована 2019 року, пропонувала користувачам великий асортимент інструментів, зокрема ф’ючерси на багато криптовалют, опціони на біткоїн та ефiр, левередж-токени, що дозволяли трейдерам збільшити своє плече до 10 разів без позичання грошей або управління ризиками. Крім цього, біржа запропонувала інновації, як-от ф’ючерси на результати виборів у Сполучених Штатах, ставки на спортивні події тощо.

У 2020 році до інвестування у FTX долучилися Binance, Sequoia Capital, Coinbase Ventures та інші, оцінивши свою вартість у $1,2 млрд.

У липні 2021 року FTX зняла з торгів у США токенізовані акції, після того як Комісія з цінних паперів і бірж розпочала розслідування їхньої діяльності. Бенкман-Фрід намагався виправдати це, стверджуючи, що FTX зобов’язується дотримуватися регуляторних стандартів в інтересах своїх клієнтів.

У чому звинуватили Сема Бенкмана-Фріда

У листопаді 2022 року бiржа пережила несподіваний крах, коли її клієнти почали масово виводити свої кошти. Це сталося через чутки про фальсифікацію даних, маніпуляції на ринку i недостатній захист від хакерів. FTX довелося зупинити роботу, коли вона не впоралася з потоком запитів. Тисячі клієнтів втратили свої статки.

Згодом Комісія з цінних паперів і бірж (SEC), Комісія з торгівлі товарними ф’ючерсами (CFTC) та Міністерство юстиції США (DOJ) звинуватили Бенкмана-Фріда, зокрема, у шахрайстві, відмиванні грошей, порушенні законодавства про фінансування політичних кампаній.

Регулятори стверджували, що FTX незаконно пропонувала свої продукти у США без відповідних ліцензій, застосовувала непрозорі механізми для маніпулювання цінами на криптовалюти, приховувала реальні обсяги торгів та прибуток. Також стало відомо, що Бенкман-Фрід виводив свої доходи до офшорних компаній, щоб уникнути податків, і передавав значні суми на рахунки своїх партнерів і спонсорованих організацій без належної документації.

Арешт і суд над Семом Бенкманом-Фрідом

У грудні 2022 року Сема Бенкмана-Фрiда затримали на Багамах та екстрадували до США, де на нього чекав судовий процес у федеральному суді Нью-Йорка. Йому висунули вісім кримінальних обвинувачень, серед них шахрайство з цінними паперами i товарними ф’ючерсами, зловживання довірою, злочинне об’єднання та перешкоджання правосуддю. Цей перелік злочинів загрожував Бенкману-Фрiду ув’язненням до 200 рокiв та штрафом у $10 млрд.

Після арешту він заявив, що біржа збанкрутувала внаслідок занепаду ринку криптовалют. Він заявив, що гроші не крав і його компанія залишається повністю платоспроможною.

У січні 2023 року Бенкмана-Фріда звільнили під заставу в розмірі $250 млн. Колишній криптомільярдер залишався під домашнім арештом у своєму будинку в Каліфорнії.

Вже у серпні суд повернув Бенкмана-Фріда до в’язниці, бо з’явилися підстави вважати, що він намагався вплинути на свідків і перешкоджати правосуддю.

Чому Україну згадують у справі Сема Бенкмана-Фріда?

Український інвестор проходить у справі як свідок. Громадянин України втратив багато грошей у цифрових валютах після банкрутства FTX. Через війну він не може приїхати до США. Американський Мін’юст вважає, що його свідчення може допомогти зрозуміти глобальні наслідки кризи FTX.

Адвокати Сема Бенкмана-Фріда запевняють, що свідчення через онлайн-зв’язок можуть порушити права їхнього клієнта, які гарантує шоста поправка до Конституції США.

Судовий процес над Бенкманом-Фрiдом триває. За чутками, вирок оголосять наприкінці жовтня 2023 року.

Як крах FTX та справа Сема Бенкмана-Фріда вплинули на курс біткоїна

Протягом року вартість біткоїна коливалася кілька разів саме через цю справу. Після повідомлень про банкрутство FTX у листопаді 2022 року сталася паніка серед інвесторів і трейдерів, які почали скидати на торги свої криптовалютні накопичення. За день ціна біткоїна впала на 12%, до $16 тис.

Коли Бенкман-Фрiд вийшов пiд заставу i заявив, що збирається захищати свою репутацію i повернути кошти клiєнтам, це спричинило зростання цiни бiткоïна до $22 тис. Однак уже за пів року нове затримання Сема Бенкмана-Фріда збило вартість біткоїна на 16%.

Ще більше судовий процес над Бенкманом-Фрідом вплинув на курс його власного токена FTT, який випускала FTX: він втратив приблизно 80% своєї вартості протягом року.

Подякувати 🎉