Facebook Pixel

Верховна Рада пропонує ввести податок на криптовалюту

17 листопада парламент зареєстрував альтернативний проєкт закону про врегулювання обороту віртуальних активів в Україні. Ним пропонується введення 5% податку для громадян на криптовалюту.

Про це пише Мінцифри.

Для фізичних осіб податкова встановить 5% податок на доходи з криптовалюти упродовж перших 3 років, а потім збільшить до 9% ставку податку. Через 8 років податкова пропонує встановити загальну ставку податку на рівні 18%.

Для провайдерів послуг з криптовалютою пропонується встановити загальну ставку 18% податку на прибуток. Юридичні особи звільняються від сплати ПДВ. Зареєстрованим у «Дія.City» можна обирати між 18% податком на прибуток або 9% на виведений капітал.

Також законопроєкт:

▪️ визначить правовий статус віртуальних активів

▪️ упровадить класифікацію цифрових активів та послуг у цій сфері, які адаптуються з європейськими стандартами регулювання криптоактивів Markets in Crypto Assets (МiСА)

▪️ створить інноваційну зону, у якій упродовж трьох років можна буде працювати без попередньої авторизації

▪️ адаптує рекомендації FATF щодо фінансового моніторингу ринку віртуальних активів.

В Україні поки що немає чинного закону про криптовалюти. Президент Володимир Зеленський підписав 15 березня 2022 року закон «Про віртуальні активи» (його неофіційно часто називають законом про криптовалюту), але він поки що не набув чинності. Відбудеться це лише тоді, коли набуде чинності закон про внесення змін до Податкового кодексу щодо особливостей оподаткування операцій із віртуальними активами (законопроєкт №7150 від 13.03.2022). Станом на 27 жовтня 2023 року цей проєкт не розглянутий навіть профільним комітетом Верховної Ради.

Детально про сучасну ситуацію з криптовалютою в Україні і світі – у матеріалі The Page.


Подякувати 🎉