Facebook Pixel

Raiffeisen відмовився від угоди на €1,5 млрд з російським олігархом Дерипаскою після тиску США

Австрійський Raiffeisen Bank International (RBI) відмовився купувати частку будівельної групи Strabag у €1,5 млрд, яку пов’язують з підсанкційним російським олігархом Олегом Дерипаскою. Проги угоди виступали США та уряд Австрії. Про це пише Reuters.

Що відомо про угоду RBI з підсанкційним російським олігархом Олегом Дерипаскою

Raiffeisen Bank International планував купити частку в будівельній групі Strabag, пов’язаній з Олегом Дерипаскою, щоб розблокувати банківські кошти, які зараз заморожені в росії.

Strabag – одна з найбільших європейських будівельних фірм, яка побудувала Олімпійський стадіон для зимових ігор у Сочі та розкішні апартаменти в Москві.

Угоду вітали інвестори, але через зв’язки RBI з росією банк був змушений відмовитись від купівлі частки Strabag. На Raiffeisen тиснули США, а також деякі австрійські чиновники, які казали, що угода може порушити західні санкції.

Quote«Під час останніх переговорів з відповідними органами RBI не зміг отримати необхідні умови, щоб продовжити укладати угоду», – заявили у Raiffeisen Bank International.

Олег Дерипаска заявив, що більше немає зв'язків зі Strabag, а західні санкції проти нього назвав помилками та заснованими на неправдивій інформації. Водночас американські чиновники говорили, що Дерипаска виграє від продажу, повідомляли джерела Reuters

Що відомо про зв’язки Raiffeisen Bank International з росією

Raiffeisen Bank International – найбільший західний банк, який все ще працює в росії. Російські клієнти все ще можуть відправити євро або долари за кордон через RBI.

Європейський центральний банк вимагає від RBI та інших західних банків припинити свій бізнес у росії. Австрійський банк уже заявляв, що планує вихід з російського ринку, проте за понад два роки повномасштабної війни цього так і не сталося.

Зараз у росії Raiffeisen має близько 2600 корпоративних клієнтів, 4 млн власників місцевих рахунків і 10 тис. співробітників.

Подякувати 🎉