Facebook Pixel

Австрія хоче відмовити Raiffeisen від угоди з російським олігархом Дерипаскою

Австрійська влада закликала Raiffeisen Bank International (RBI) скасувати угоду, пов’язану з підсанкційним російським олігархом Олегом Дерипаскою. Австрія побоюється негативної реакції з боку США, які вже тиснуть на банк. Про це пише Reuters з посиланням на власні джерела.

Що відомо про угоду Raiffeisen Bank International з Дерипаскою та яка реакція Заходу

Raiffeisen Bank International, найбільший західний банк у росії, хоче придбати частку в будівельній групі Strabag, яку пов’язують з Олегом Дерипаскою, за €1,5 млрд євро.

Останніми тижнями офіційні особи центрального банку Австрії, який наглядає за західними санкціями, попереджали RBI, що ця угода може призвести до негативних наслідків, якщо США оштрафують банк, каже джерело Reuters.

Можливу угоду Raiffeisen з Дерипаскою активно розкритикували у США, оскільки Дерипаска перебуває під санкціями. Це посилило напругу між Вашингтоном і RBI, за яким стежить агентство із застосування санкцій OFAC.

Інші австрійські офіційні особи також застерегли банк від продажу, тому що це може порушити санкції, а США може заблокувати платежі у доларах у Raiffeisen, повідомили джерела Reuters.

Quote«Raiffeisen Bank International не буде купувати акції ні у пана Дерипаски, ні в будь-якої іншої особи чи організації, на яку поширюються санкції», – сказав представник RBI.

Прессекретар Дерипаски сказав, що він «довгий час не мав нічого спільного зі Strabag», а західні санкції проти нього назвав «повністю помилковими і заснованими на неправдивій інформації».

Нагадаємо, Raiffeisen Bank International все ще працює на ринку рф. Австрія закликала Україну виключити Raiffeisen зі списку «міжнародних спонсорів війни» в обмін на санкції проти рф. У росії Raiffeisen має близько 2600 корпоративних клієнтів, 4 млн власників місцевих рахунків і 10 тис. співробітників. RBI заявляв, що планує піти з ринку рф, але за два роки повномасштабної війни цього досі не сталося.

Подякувати 🎉