Facebook Pixel

Яхту Медведчука з басейном АРМА продасть за кордоном у 2024 році — деталі

У березні 2024 року стало відомо, що АРМА виставила на продаж арештовану елітну яхту підсанкційного кума путіна Віктора Медведчука. The Page на публічній презентації звіту про результати діяльності АРМА за 2023 рік дізнався подробиці.

У 2024 році вперше продадуть заарештований актив зрадника за кордоном

«Невдовзі ми матимемо прецедент реалізації активу за кордоном без вироку суду в Україні. Переконана, за цим буде спостерігати увесь світ», — зазначає Олена Дума, голова Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) у звіті організації за 2023 рік. Адже однією зі стратегічних ініціатив агентства у 2023 році стало впровадження механізмів реалізації арештованих активів, які знаходяться за кордоном. Тобто за ініціативи АРМА Кабмін запровадив можливість продажу активів за кордоном постановою від 14.11.2023 №1250 і тепер для цього можна використати міжнародний майданчик.

Передусім, мова йде про продаж яхти Royal Romance проросійського політика, державного зрадника Віктора Медведчука, яка зараз знаходиться у Хорватії. У лютому 2024 року Кабмін вже погодив її продаж.

Яхта Royal Romance. Фото: Kasa Fue, Вікіпедія

Яхта Royal Romance. Фото: Kasa Fue, Вікіпедія

Що відомо про яхту Медведчука Royal Romance

Розкішну 92-метрову яхту Royal Romance з двома дизельними двигунами по по 3004 кінських сил і басейном на головній палубі Медведчук придбав у 2015 році за $200 млн.

Royal Romance будувалася близько чотирьох років на одній з трьох найдорожчих верфей у світі — на верфі Makkum голландських королівських верфей Feadship. Як повідомляли ЗМІ, Медведчук придбав Royal Romance влітку 2015 року в канун свого дня народження. Вартість одного погонного метра такої яхти мала коштувати від 2-2,5 мільйонів євро.

Яхта Royal Romance. Фото: Tjerk Zweers, Вікіпедія

Яхта Royal Romance. Фото: Tjerk Zweers, Вікіпедія

Родзинкою яхти Медведчука є розташований на головній палубі басейн 4 на 12 метрів, який закінчується водоспадом зі світлодіодним підсвічуванням.

Навряд чи Медведчук був готовий добровільно розпрощатися зі своєю улюбленою іграшкою. За інформацією АРМА, власник переписував яхту з однієї офшорної компанії на іншу, щоб захистити від застосування санкцій. Але рішенням українського та хорватського судів (ухвали Личаківського районного суду м. Львова від 11.04.2022 року, рішення Окружного суду м.Спліт Республіки Хорватія від 24.05.2022 року) врешті-решт заарештували яхту і передали АРМА.

Яхта Royal Romance. Фото: Bernhard Holub, Вікіпедія

Яхта Royal Romance. Фото: Bernhard Holub, Вікіпедія

Як будуть продавати яхту Медведчука

Quote«Те, що агентство затвердило і має право реалізовувати арештовані активи за кордоном, насправді має історичне значення, — розповіла на презентації звіту АРМА за 2023 рік Олена Дума. — Перший кейс — резонансна яхта Медведчука, яка була знайдена, розшукана саме агентством і знаходиться у Хорватії за кордоном. Заступник голови АРМА Григол Катамадзе з іншими посадовими особами і засобами масової інформації здійснили огляд цього активу зовсім нещодавно [29 лютого 2024 року]. Це дало нам змогу, по-перше, зафіксувати технічний стан, здійснити підбірку тих матеріалів, які необхідні для оголошення конкурсу».

Дума акцентує увагу, що задля забезпечення прозорості АРМА не обирає майбутнього власника яхти. Наразі створена конкурсна комісія, до якої входять посадові особи не лише агентства, а й Міністерства юстиції та Міністерства економіки, які будуть обирати на електронних майданчиках організатора торгів.

Яхта Royal Romance. Фото: Bernhard Holub, Вікіпедія

Яхта Royal Romance. Фото: Bernhard Holub, Вікіпедія

Конкурсом вже зацікавилися десятки іноземних аукціонних будинків з різних країн. За словами Олени Думи, поки надходять запити стосовно уточнення інформації, як правильно подати пакет документів, у який строк, яким чином підтвердити вимоги, які передбачені порядком.

Перше засідання конкурсної комісії, на якому оголошено про продаж яхти, озвучено технічні вимоги і критерії для учасників, відбулося 20 березня 2023 року. До 18 квітня спливає кінцевий термін подачі документів від аукціонних будинків. Визначення переможця відбудеться 23 квітня 2024 року.

Quote«Аукціонний будинок повинен мати досвід продажу таких дороговартісних активів, і зокрема, яхт. Має надати підтверджуючі документи, копії договорів, що ними такі торги вже здійснювалися, і вони мали відповідний ефект на світовому ринку. Обов'язкова вимога — дотримання законодавства щодо уникнення причетності до злочинця Віктора Медведчука», — розповіла Олена Дума про критерії відбору організатора торгів.

До продажу яхта перебуватиме біля причалу верфі Adria Docks у м. Трогір (Республіка Хорватія).

Місцезнаходження яхти Royal Romance. Скріншот

Місцезнаходження яхти Royal Romance. Скріншот

Які літаки АРМА може продати за кордоном у 2024 році

Також Олена Дума згадала й про інші кейси дороговартісного майна за кордоном. В їх числі транспортні літаки Ан-124 (»Руслан») один з яких знаходиться у Торонто (Канада), а ще три — у Лейпцигу (Німеччина). За її словами передача цих літаків в управління АРМА була ухвалена ще у 2022 році.

Вочевидь, мова йде про ухвалу у березні 2022 року про арешт транспортних літаків Ан-124-100 «Руслан» російської авіакомпанії «Волга-Дніпро» в рамках кримінального провадження, відкритого за заявою держпідприємства «Антонов». Згідно з ухвалою суду, літаки підлягають передачі в управління АРМА. Отже, вочевидь, це буде наступний кейс продажу арештованих за кордоном активів після яхти Медведчука.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉