Facebook Pixel

Очільніцею АРМА стала Олена Дума: що про неї відомо

АРМА провела конкурс на голову відомства. Переможницею стала Олена Дума.

Про це повідомляє Transperency International.

За це рішення проголосували 6 із 8-ми членів конкурсної комісії.

Що відомо про Олену Думу

Думі 43 роки. З 2000 року вона працювала юристом у юридичних фірмах і паралельно у Комітет ВРУ з прав людини за сумісництвом до 2006 року. З 2006 по 2011 рр. була радником міністрів Міністра зв'язків з Верховною Радою та Навколишнього середовища. З грудня 2011 року по квітень 2015 року –працювала заступником Департаменту державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. Потім Дума очолювала Департамент управління державним майном Міністерства екології та природних ресурсів України.

Три місяці у 2020 році очолювала Фонд соціального страхування України.

З лютого по жовтень 2021 року – обіймала посаду заступника голови Чернігівської обласної державної адміністрації.

Що думає громадськість по призначення Олени Думу

Quote«Призначення Олени Думи може поставити хрест на АРМА», — на цьому наголошує Transparency International Ukraine.

На думку антикорупційників, призначення Думи несе великі репутаційні ризики для країни й для роботи незалежної та ефективної діяльності антикорупційної екосистеми та органів правопорядку.

Quote«Олена Дума має понад 22 роки стажу в державних органах, а також протягом цього часу була дуже активною в антикорупційних та профспілкових організаціях, організовувала та брала участь у різних мітингах. Досвід Олени Думи не повʼязаний з роботою у сфері, дотичній до кримінальної юстиції, а також не повʼязаний з управлінням чи розшуком активів. А це викликає сумніви», — йдеться в повідомленні

Також вказується на наявність тісних політичних зв’язків переможниці.

Quote«У 2019 році Дума брала безпосередню участь в агітації за одного із кандидатів в президенти України та дискредитації іншого претендента на цю посаду. Це вказує на політичну заангажованість переможниці конкурсу на Голову АРМА, що потенційно може впливати на її роботу на цій посаді», — зазначають в Transparency International.

Йдеться про підтримку Володимира Зеленського.

Крім того, громадські активісти виявили зв’язки Олени Думи з ексголовою СБУ Валентином Наливайченком. Свого часу очільницею Чернігівської облдержадміністрації була Анна Коваленко, яка, до того ж є співзасновницею ГО «Антикорупційний рух В. Наливайченка». Саме її заступницею працювала Олена Дума.

Quote«Ймовірні ділові контакти з держзрадниками та підозрюваними у співпраці з Росією», — зазначає Transparency International.

Так, серед громадської спільноти існують припущення про контакти Олени Думи з екскерівником кримського управління СБУ, підозрюваним у держзраді Олегом Кулінічем. Зокрема, йшли розмови, що Дума просувала інтереси потенційного держзрадника Кулініча на Чернігівщині, хоча жодного кримінального провадження стосовно її залучення наразі не зареєстровано.

Quote«Але найбільший маркер, який вказує на заангажованість майбутньої очільниці Агентства, — це участь у 2019 році у спільній пресконференції з Семом Кісліним — фінансовим донором Рудольфа Джуліані. Тобто 4 роки тому майбутня очільниця АРМА брала безпосередню участь у спробах дискредитації своєї країни та нинішнього президента США, який зі свого боку всіляко підтримує нашу країну і в протистоянні російській агресії, і в антикорупційному поступі», — наголошують в Transparency International.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉