Facebook Pixel

Активи Медведчука перереєстровані на інших власників — розслідування Bihus.info

Активи підсанкційного кума путіна екснардепа Віктора Медведчука «Академ-Клуб», «Осокорки-7» і «Орєст» перереєстровані на інших власників. Вони мали б перебувати під арештом через знайдені слідством частки підозрюваного у держзраді Медведчука. Про це інформують журналісти-розслідувачі Bihus.Info.

Quote«Пов’язана з Медведчуком кіпрська структура Pilawer Limited стала співвласницею трьох київських компаній – «Академ-Клуб», «Осокорки-7» і «Орєст» (в «Орєсті» не напряму, а через «Осокорки-7». – Ред.) у 2019-му році», — йдеться в повідомленні.

Що відомо про компанії «Академ-Клуб», «Осокорки-7» і «Орєст»?

Ці фірми мають довгострокові договори оренди земельних ділянок із загальною площею понад 40 гектарів. Розташовані вони на березі Дніпра в київському житловому масиві Осокорки.

Спочатку Pilawer Limited асоціювався з Тарасом Козаком, товаришем Медведчука. Але міжнародна група розслідувачів довела, що компанія контролюється саме в інтересах Медведчука. Тож влітку 2022 року суд ухвалив рішення про арешт компаній.

Quote«На момент арешту партнером пов’язаної з Медведчуком структури в «Академ-Клубі» була фірма з орбіти нардепа Вадима Столара, у «Осокорках-7» партнерами виступали київські бізнесмени Олександр Константіновський та Валерій Міщенко, вони ж були представлені і в «Орєсті»», — кажуть розслідувачі.
skrin2-3.png

Як змінювалися власники компаній Медведчука?

У жовтні 2022 року структура власності компаній змінилася попри арешт. «Зник» пов’язаний з Медведчуком Pilawer. Власником частки у фірмах став Олександр Білявський. Журналісти не виключають, що він міг бути прикриттям для реального бенефіціара.

Від грудня 2022-го структура знову почала змінюватися. Петрос Тограмаджян з Болгарії повністю заволодів «Академ-Клубом». Звідти «зникли» Білявський та пов’язана зі Столаром кіпрська компанія.

У фірмі «Осокорки-7» замість Білявського з'явився Вадим Іванов із Латвії. Частки ж Міщенка і Константіновського лишилися за ними.

Пізніше зміни відбулися і в компанії «Орєст». Її на себе записав Валерій Міщенко. Під час розмови з журналістами він не спростував своєї причетності до компанії. Не спростував і той факт, що держава «недоарештувала» пов’язані з Медведчуком компанії.

Цікаво, що всі три компанії реєструвалися одним нотаріусом із Києва.

Quote«...відтак уявити собі ситуацію, коли Іванов з Риги, Тограмаджян з Бургаса та Міщенко з Києва в один і той самий період випадково скористалися послугами одного нотаріуса задля переоформлення споріднених фірм – неможливо. Це наштовхнуло журналістів на думку про те, що Міщенко може бути причетний до всіх маніпуляцій з переписуванням компаній», — повідомляють розслідувачі.
Активи Медведчука перереєструвані на інших власників — розслідування Bihus.info

Активи Медведчука перереєструвані на інших власників — розслідування Bihus.info

Активи Медведчука перереєструвані на інших власників — розслідування Bihus.info

Активи Медведчука перереєструвані на інших власників — розслідування Bihus.info

Активи Медведчука перереєструвані на інших власників — розслідування Bihus.info

Активи Медведчука перереєструвані на інших власників — розслідування Bihus.info

Активи Медведчука перереєструвані на інших власників — розслідування Bihus.info Thumb Активи Медведчука перереєструвані на інших власників — розслідування Bihus.info Thumb Активи Медведчука перереєструвані на інших власників — розслідування Bihus.info Thumb

Хто має виконувати рішення суду про арешт майна?

Згідно з Кримінально-процесуальним кодексом України, рішення суду про арешт майна зобов'язані виконувати слідчі або прокурори. І повинні вони це робити негайно.

Вони мали б звернутися до реєстратора, який вніс би в державний реєстр інформацію. Вона унеможливила б подальші зміни у фірмах.

Quote«У випадку з «Академ-Клубом», «Осокорками-7» та «Орєстом» цього не зробили ні прокурори, ні слідчі Державного бюро розслідувань, які й займалися справами», — кажуть розслідувачі.

Представники ДБР на запити журналістів відповіли відмовою у наданні інформації, а Офіс Генерального прокурора подовжив термін відповіді до 20 днів. Там натякнули, що дані можуть бути непублічними.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉