Facebook Pixel

НАЗК внесло китайську Great Wall Motor до переліку міжнародних спонсорів війни

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло Great Wall Motor, велику китайську приватну автомобілебудівну компанію, до переліку міжнародних спонсорів війни.

НАЗК пояснює своє рішення тим, що компанія не тільки не вийшла з російського ринку, але навпаки, планує збільшити бізнес у рф.

Great Wall Motor входить до топ-8 автовиробників Китаю. 55,78% акцій Great Wall Motor належать китайському мільярдеру Вей Цзяньцзюню (Wei Jianjun). З-поміж її автомобільних брендів – GWM, популярний в Україні Haval, WEY, TANK, POER, ORA.

Після повномасштабного російського військового вторгнення Great Wall Motor заявила, що не планує виходити з росії та розглядає довгострокові інвестиції у рф у розмірі понад 3 млрд юанів ($472 млн).

Quote«Great Wall Motor і далі сплачує значні податки до бюджету країни-агресорки, активно підтримує її економіку і, відповідно, спонсорує війну проти України. Жодних спроб засудити вторгнення росії в Україну від керівництва компанії не було», – підкреслюють у НАЗК.

У 2023 році росія залишається найбільшим ринком збуту для Great Wall за межами Китаю. Торік компанія отримала у рф приблизно 30% експортних доходів.

У рф діють 115 дилерських центрів Great Wall Motor.

З 2019 року в російському місті Тула працює перший автомобільний завод компанії, що розташований за кордоном. Він випускає кросовери HAVAL F7 і HAVAL F7x, HAVAL JOLION і рамний позашляховик HAVAL H9.

У 2022 році, коли росія активно бомбардувала Україну, Great Wall Motor вивела на російський ринок новий бренд Tank і анонсувала пікап Poer King Kong. У 2023-му анонсовано російський дебют T300 та Т500.

За результатами 2022 року завод «Хавейл Мотор Мануфекчурінг Рус» посідає друге місце на авторинку росії за обсягом чистого прибутку – $340 млн. У 2023 році Great Wall Motor має намір збільшити продажі на 50,9% — до 1,6 млн одиниць із пропорційним нарощуванням реалізації в росії.

У НАЗК підкреслюють, що внесення компанії до переліку міжнародних спонсорів війни є потужним репутаційним інструментом.

Quote«Усі включені до переліку компанії вносяться в базу даних World-Check, що здійснює облік осіб і організацій із підвищеним ризиком і використовується в усьому світі для виявлення та управління фінансовими, регуляторними та репутаційними ризиками. Взаємодія з базою World-Check допомагає захищати міжнародний фінансовий сектор від спонсорів російської війни, співпраця з якими є небезпечною для соціально відповідального бізнесу», – пояснили в НАЗК.

Контекст. Минулого тижня НАЗК внесло угорський OTP Bank до списку міжнародних спонсорів війни.

НАЗК також внесло австрійську банківську групу Raiffeisen Bank International до переліку міжнародних спонсорів війни. Група заявила, що згортає бізнес у рф.

Подякувати 🎉