Facebook Pixel

Зростають перспективи інвестицій для стартапів в Україні у 2024 році

На які інвестиції можуть розраховувати українські стартапи у 2024 році. Обкладинка Олександра Шатова

На які інвестиції можуть розраховувати українські стартапи у 2024 році. Обкладинка Олександра Шатова

Стресовий для інвесторів з багатьох точок зору 2023 рік закінчився компенсацією багатьох ризиків. Українські бізнеси адаптувалися до викликів роботи в умовах військового часу, запрацював закон, що гарантує безпеку інвестицій, тому українські бізнеси знов стають привабливими для іноземного капіталу. SPEKA пише, які галузі українських стартапів є найбільш перспективними у 2024 році та якого фінансування їм варто очікувати.

У 2023 році інвестування було не на часі

У 2023 році інвестиційний клімат не був дружнім до нових проєктів в Україні і в усьому світі. У США декілька великих банків припинили свою діяльність через банкрутство, зокрема Silicon Valley Bank у Кремнієвій долині, серед клієнтів якого було багато бізнесменів з ІТ та технологічних проєктів.

Війна в Україні, світова економічна стагнація, криза та масові звільнення у високотехнологічних проєктах — все це стримувало перетікання фінансових потоків.

Протягом 2023 року стартапи отримали на 8,3% менше грошових вливань (загальна сума становила $439,7 млрд) порівняно з 2022 роком. Найбільше кількість інвестиційних угод зменшилася серед проєктів на стартових етапах інвестування, порівняно з 2021 роком — на 21%. Максимально складно шукати фінансову підтримку проєктам, що не мають готового продукту для продажу.

В Україні інвестиційний клімат погіршився від початку повномасштабної війни. Проте, за словами інвестиційного директора Horizon Capital Дениса Сичкова, після того, як українські стартапи компенсували свої ризики, їм вдалося утримати зацікавленість інвесторів.

З іншого боку, Андрій Колодюк, засновник Aventures VC та голова асоціації інвесторів UVCA, вважає, що наразі залучити кошти в Україну є викликом. За його даними, на сьогодні в Україні 17 фондів перебувають на етапі фандрейзингу: загалом це $1,7 млрд інвестицій в українські бізнеси.

Обережний оптимізм інвесторів 2024 року

На початок 2024 року українські підприємці адаптувалися до нових реалій та навчалися працювати ефективно навіть під обстрілами і під час відключень електроенергії. Також законодавчі гарантії мають покращити ситуацію з інвестуванням. З 1 січня набула чинності нова редакція закону про страхування інвестицій від воєнних ризиків. Завдяки правкам закон гарантує інвесторам безпеку від воєнних ризиків.

Втім, Колодюк констатує зменшення середнього обсягу фінансування одного стартапу від $500 тис. до лютого 2022 року до $300-400 тис. натепер. Компаніям на стартових етапах варто розраховувати на ще менший показник — від $200 тис.

Покращення інвестиційного клімату у 2024 році підтверджує й опитування Ukrainian Startup Ecosystem, опубліковане наприкінці минулого року. В ньому взяли участь 107 стартапів: 90% респондентів бачать високий потенціал зростання у майбутньому. Понад третина стверджують, що отримали фінансування протягом 2023 року.

Які галузі найбільше цікавлять фінансових донорів

Оборона, освіта, здоров’я, фінанси, автоматизація праці та штучний інтелект — напрями високих технологій, що є найбільш перспективними для закордонних інвесторів.

В Україні спостерігають бум військових технологій. Розвитком defence-tech, зокрема ШІ-стартапів для армії, займаються Український фонд стартапів, інноваційний кластер Brave1, а також фонд D3. Проте внутрішня політика забороняє багатьом великим інвесторам вкладатися в оборонні технології.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉