Facebook Pixel

Майнінг криптовалюти на АЕС. У Мінекоенерго розповіли, як станціям отримати прибуток

Пандемія COVID-19 та умови ринку електроенергії призвели до профіциту виробництва електроенергії, що породжує серйозні виклики для держави та всієї галузі. Але профіцит атомної генерації може бути трансформований у прибуток.

Водночас бізнес має швидко реагувати на зміни, а завдання держави — забезпечити для цього відповідні умови. Надлишкову електроенергію можна спрямувати на майнінг криптовалюти, що дозволить зберегти гарантоване навантаження на АЕС, вважають у Міністерстві енергетики та захисту довкілля.

Крім того, у міністерстві розглядається й ідея щодо приєднання споживчих центрів обробки даних (ЦОД) потужністю до 1 тис. МВт до електромереж у місті-супутнику Запорізької АЕС Енергодарі.

Проєкт передбачає створення інфраструктури видачі потужності ВРП-750 кВ ЗАЕС для забезпечення потреб ЦОД.

Контекст. Минулого тижня Кабінет міністрів ухвалив рішення призупинити роботу трьох блоків атомних електростанцій та зменшити виробництво електроенергії ще на семи блоках.

Пізніше новостворений Антикризовий енергетичний штаб провів своє перше засідання, на якому прийняв кілька рішень для подолання кризової ситуації на енергетичному ринку.

Що стосується криптовалюти, то в Україні вона не легалізована. У жовтні 2019 року міжфракційне депутатське об'єднання Blockchain4Ukraine підготувало законопроєкти про легалізацію криптовалюти і впровадження технології блокчейн в держреєстри. До Верховної Ради проєкти законів подали через місяць, проте депутати поки їх не розглянули.

Подякувати 🎉