Facebook Pixel

Майже 100% українських біженців у Польщі по-різному допомагають Україні — опитування ОПОРИ

Майже всі вимушені переселенці до Польщі так чи інакше залучені до рухів, спрямованих на допомогу Україні та українцям. Про це в четвер, 12 січня, розповіли в громадській мережі ОПОРА під час презентації дослідження «Медіаспоживання та громадська активність українських біженців у Польщі».

За даними опитування, основними громадськими активностями з-поміж біженців є донати та поширення інформації про Україну за кордоном.

Quote«Попри деякі сумніви в наявних можливостях громадської участі українці в Польщі залучені до багатьох дій, що спрямовані на допомогу Україні та українцям або показують їхню залученість до життя в Україні», — зазначив Роберт Лорян, аналітик даних Громадянської мережі ОПОРА.

До 5 основних видів цієї діяльності входять:

  • популяризація інформації про Україну з-поміж поляків (96%);
  • пожертви на ЗСУ (87%);
  • допомога рідним в Україні (86%);
  • пожертви на гуманітарні цілі (80%);
  • використання української атрибутики (значки, стрічки, прапорці тощо) в повсякденному житті.
Quote«Отже, зв’язок з Україною є не тільки декларативним (розповіді та носіння символіки або допомога рідним в Україні, що було типовим для українських трудових мігрантів у Польщі до війни), а й набуває форми масових донатів на військові та гуманітарні потреби», — підсумовує Лорян.

Дослідження мережі ОПОРА проводилося з 26 жовтня до 30 листопада 2023 року. У ньому взяли участь 200 людей віком 18 – 60 років. Польову частину дослідження виконав Київський міжнародний інститут соціології.

Як повідомлялося раніше, 85% відсотків переселенців до Польщі планують повернутися в Україну.

Подякувати 🎉