Facebook Pixel

Попит на нові кредити серед агробізнесу зменшується – в банках шукають пояснення

Про певне зниження попиту на кредити з боку агрокомпаній повідомляють The Page опитані банки. Чому в третій рік повномасштабної війни аграрії позичають гроші менш охоче.

Як змінився попит на кредити з боку агробізнесу

Як зазначає Артем Панченко, керівник Департаменту агробізнесу ПриватБанку, вартість кредитів в останні півтора року постійно збільшувалась, і враховуючи маржинальність бізнесу та внутрішні проблеми з логістикою, від клієнтів з агросектору дещо зменшився попит на кредити.

Вочевидь, мова йде про цінову кон’юнктуру у минулому сезоні, коли агровиробникам ледь-ледь вдавалося балансувати на межі рентабельності. В таких умовах аграрії під час посівної радше заощаджують на добривах і засобах захисту рослин, ніж поглиблюють боргове навантаження.

Тетяна Корнієнко, директорка департаменту малого та середнього бізнесу Укргазбанку, ілюструє тенденцію наступними показниками клієнтів банку сегменту МСБ:

  • посівна 2022: 420 кредитів на 2,1 млрд грн;
  • посівна 2023: 103 кредити на 0,8 млрд грн;
  • посівна 2024: 167 кредитів на 0,8 млрд грн.

Тим часом корпоративний агробізнес в Укргазбанку навесні 2024 року отримав лише 0,3 млрд грн кредитів, тоді як у аналогічний період 2023 року – 1,2 млрд грн.

Наталя Буткова-Вітвіцька, членкиня правління Ощадбанку, відповідальна за напрям ММСБ повідомляє, що більше 50% діючих клієнтів АПК залучали додаткове фінансування на період проведення посівної 2024 року. Найбільшу потребу в обігових коштах відчули клієнти Донецької, Одеської, Херсонської, Чернігівської, Сумської та Закарпатської областей.

За спостереженнями співрозмовниці The Page, у перші чотири місяці поточного року частка агросектору у загальному обсягу фінансування в Ощадбанку скоротилась на 5%, до 46,7%. Це Буткова-Вітвіцька пов'язує як із певним зниженням попиту на кредити з боку агрокомпаній, так із одночасним зростанням попиту з боку промислових підприємств.

Як агробізнес використовує програму 5-7-9%

Під час повномасштабного вторгнення можна прослідкувати спочатку розмивання критеріїв державної програми «5-7-9%», а потім її поступове повернення у свої рамки. Артем Панченко уточнює, що кожна наступна зміна до програми «5-7-9%» дещо зменшує доступ залежно від цілей та розміру клієнта, і якщо клієнтам «5-7-9%» стає недоступною, вони частіше за все фінансуються за комерційними ставками з використанням держгарантій.

На думку Тетяни Корнієнко, саме запровадження урядом механізму державних портфельних гарантій стало своєчасним та дієвим механізмом підтримки вітчизняних аграріїв в умовах повномасштабного вторгнення. Адже це мінімізувало ризики, пов’язані з неможливістю надання в забезпечення ліквідної застави, її страхування та відсутністю доступу до застави на непідконтрольних територіях.

Тетяна Корнієнко зазначає, що 77% клієнтів-аграріїв з сегменту МСБ переважно залучають кредити за програмою «5-7-9%». У той же час частка кредитів «5-7-9%» у портфелі корпоративних клієнтів становить лише 15,4%. Адже останні потребують більших обсягів кредитування та обмежені умовами державної програми.

Quote«На початку великої війни державна підтримка всіх типів бізнесів аграрного сегменту зіграла вирішальну роль, забезпечивши спроможність компаній провести посівну, – нагадує Юрій Каціон, заступник голови правління Ощадбанку, відповідальний за корпоративний бізнес. – З 2024 року великі агрохолдинги виключили з переліку тих, хто може скористатися державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%». Втім, за два попередніх роки частка таких кредитів у нас була незначною і не перевищувала 1% від портфеля корпоративного бізнесу. Тож, скорочення державної підтримки не мало негативного впливу на великий агробізнес».
Сільськогосподарські роботи під час великої війни. Фото: Depositphotos

Сільськогосподарські роботи під час великої війни. Фото: Depositphotos

На які цілі агробізнес залучає фінансування у 2024 році

Тетяна Корнієнко уточнює, що сегмент МСБ 78% кредитів залучає на фінансування оборотного капіталу та 22% на інвестиційні цілі. Тим часом у клієнтів з корпоративного сегменту Укргазбанку на поповнення оборотного капіталу припадає 99% всіх кредитів.

Юрій Каціон зазначає що кошти, які залучають великі агрокомпанії у 2023-2024 роках, в першу чергу скеровуються на відновлення зруйнованої інфраструктури, забезпечення логістики експорту та інвестиційні проєкти з будівництва нових потужностей.

У приклад Каціон наводить наступні великі кредитні угоди з клієнтами з агросектору, які Ощадбанк уклав наприкінці 2023 року:

  • 360 млн грн на відновлення заводу, зруйнованого під час бойових дій;
  • $60 млн для агропромхолдингу «Астарта-Київ» на будівництво нового підприємства з глибокої переробки сої.
Quote«Є клієнти, які виявляють бажання скористатись інвестиційними кредитами для оновлення парку техніки. Частка таких кредитів у 2024 році становить 22% від портфеля агровиробників, – повідомляє Тетяна Корнієнко. – Додам, що використання банком гарантійних механізмів за інвестиційними кредитами дає можливість нашим клієнтам купувати іноземну сільськогосподарську техніку, яка має відкладений строк поставки».
В 2024 році аграрії потребують оновлення техніки. Фото: Марія Бабенко

В 2024 році аграрії потребують оновлення техніки. Фото: Марія Бабенко

За словами Артема Панченка, весною 2024 року в тому числі завдяки грантовим програмам попит на техніку серед аграріїв був досить суттєвий, але його не завжди можна було задовольнити через відсутність техніки у дилерів. Тому багато клієнтів з агросектору почали звертати увагу на вживану техніку. Відповідно, цей ринок активно прогресує, і на придбання вживаної техніки діють окремі програми фінансування.

Quote«Для відповіді на виклики великої війни ми розширили лінійку наших продуктів і запустили фінансовий лізинг для великого корпоративного бізнесу, – продовжує Юрій Каціон. – Минулого року ми придбали для нашого клієнта одиницю вантажно-розвантажувальної техніки Liebherr на суму більш як 5 млн євро для збільшення пропускної спроможності експортно-імпортних перевезень. Зараз ведемо перемовини щодо закупівлі дороговартісного сільськогосподарського обладнання для ще одного клієнта».
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉