Facebook Pixel

Короткої реструктуризації потребували до 80% кредитів малого бізнесу в агросекторі – досвід банку

У посівну 2024 року українські аграрії, за інформацією опитаних The Page операторів ринку і галузевих експертів, увійшли з певним дефіцитом коштів і були змушені заощаджувати на добривах і засобах захисту рослин. The Page поцікавився, як банки оцінюють фінансовий стан своїх клієнтів з агросектору.

Чому погіршився фінансовий стан агросектору та суміжних галузей

Збитки і втрати агросектору через повномасштабну війну в дослідженні «KSE Агроцентр» оцінили у $80 млрд. Крім власне фактора війни, додалася несприятлива кон’юнктура ринку.

Quote«Вирощування агрокультур передбачає досить багато ризиків, і за останні 10 років ми бачили як часи з надприбутками, так і періоди з суттєвим падінням маржинальності, – зазначила Олександра Прохорчук, директорка департаменту управління мережею та клієнтів середнього бізнесу Райффайзен Банку. – Якщо говорити про 2023 рік, то багато клієнтів [з агросектору] отримали значно меншу маржинальність через низькі ціни на культури, а також суттєві логістичні витрати».

Олександр Міцура, директор департаменту корпоративних ризиків Райффайзен Банку, підтверджує, що наразі спостерігається деяке погіршення фінансів клієнтів у агросекторі та суміжних галузях. Але Міцура додає, що зниження прибутковості за підсумками одного року ще не означає погіршення якості обслуговування кредитів. Адже клієнти мають певний запас міцності, сформований за попередні роки.

Quote«Були негативні очікування [щодо банкрутства аграріїв], і ми побачили по фінансовій звітності суттєве погіршення, але за результатами закінчення сезону ці прогнози не виправдалися, – продовжує Артем Панченко, керівник Департаменту агробізнесу ПриватБанку. – Навпаки, ми бачимо у клієнтів достатній рівень ліквідності і досить розумне використання кредитних коштів. Портфель агрокредитів, виданих з початку війни, має досить гарну якість і частка непрацюючих кредитів не перевищує 1,5-2%».
Посівна в Україні під час війни. Фото: Depositphotis

Посівна в Україні під час війни. Фото: Depositphotis

Як війна вплинула на можливість агросектору обслуговувати кредити

Проте банкам і позичальникам з агросектору часто доводилося шукти компроміс і реструктурувати заборгованість. Завдяки цьому багатьом клієнтам вдалося поступово відновити свою кредитоспроможність.

Quote«Повномасштабна війна негативно вплинула на якість кредитів, що зумовлено втратою чи пошкодженням активів, погіршенням логістики, зростанням вартості матеріальних ресурсів, техніки, дефіцитом персоналу, – зазначає Наталя Буткова-Вітвіцька, членкиня правління Ощадбанку, відповідальна за напрям ММСБ. – Проте частка прострочених агрокредитів не є високою без урахування заборгованості позичальників з окупованих територій або регіонів з високим ризиком бойових дій. На весь портфель в 23 млрд грн прострочка більше 90 днів становить лише 2,5%».

За словами Буткової-Вітвіцької на окупованих територіях у Ощадбанку є прострочений кредитний портфель, але банк відкритий до діалогу з такими позичальниками щодо більш широких та комплексних інструментів реструктуризації і релокації бізнесу до більш безпечних регіонів. Співрозмовниця The Page додає, що діючі агроклієнти, які релокувалися після ефективної реструктуризації кредитів, продовжили господарську діяльність.

В Райффайзен Банку, за словами Олександри Прохорчук, там де клієнти мають складнощі, «ми адаптуємо графіки, інколи дофінансовуємо, щоб клієнт мав змогу посіяти вчасно, деяким пропонуємо перейти на векселі та затверджуємо ліміти документарних операцій».

Quote«Коли агропідприємства зіткнулись з логістичними проблемами, а ціна на продукцію впала нижче собівартості, Укргазбанк провів реструктуризацію боргу. Частка клієнтів малого та середнього бізнесу, які потребували короткої реструктуризації, значна та складає близько 80% від обсягу наданих аграріям кредитів», – повідомляє Тетяна Корнієнко, директорка департаменту малого та середнього бізнесу Укргазбанку.

Тим часом серед корпоративних клієнтів Укргазбанку, за словами Корнієнко, реструктуризацію провели одному з найбільших українських сільськогосподарських виробників та експортерів, частка якого складає 4% у загальному кредитному портфелі бізнесу. Наразі клієнт нормально обслуговує борг.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉