Facebook Pixel

Китай у 10 разів збільшив експорт до рф верстатів з ЧПК після вторгнення

Китайські компанії в 10 разів збільшили експорт високотехнологічних верстатів з ЧПК (числовим програмним керуванням) до росії після початку повномасштабного вторгнення рф до України. Про це пише Financial Times.

Виробники з Китаю тепер домінують на російському ринку високоточних верстатів з ЧПК, які необхідні для військової промисловості країни-агресора.

Зростання поставок китайських верстатів для надзвичайно точного фрезерування металу непокоїть союзників України.

За даними митниці рф, у липні 2023 року Китай відвантажив такі верстати на $68 млн (57% імпорту) – порівняно з $6,5 млн (12% всього імпорту) у лютому 2022 року, до початку великої війни.

Китай в 10 разів збільшив експорт до рф верстатів з ЧПК після вторгнення

Китай в 10 разів збільшив експорт до рф верстатів з ЧПК після вторгнення

Quote«Росія була відрізана від імпорту європейської техніки, у неї немає іншого вибору, як покладатися на Китай», – підкреслює Майкл Раска, співробітник сінгапурської Школи міжнародних досліджень, нагадуючи, що Китай і росія поглиблюють військово-промислове партнерство.

Імпорт інструментів з ЧПК з ЄС до росії різко впав через посилення обмежень з лютого 2022 року. Тому москва переорієнтувалась на джерела, не закриті міжнародним контролем.

Аналітики припускають, що москва продовжує імпортувати значні обсяги техніки з ЧПК, виготовленої на Тайвані та у Південній Кореї.

У листопаді 2023 року США наклали широкі санкції на всіх великих російських імпортерів інструментів з ЧПК — включно з тими, хто з лютого 2022-го ввіз обладнання менше ніж на $200 тис.

Китайські компанії, які продовжують торгувати з російськими імпортерами, зараз ризикують потрапити під санкції США та через це втратити інші ринки.

Пекін наполягає, що не постачає до москви летальної зброї, і заперечує підтримку військових цілей рф, але також відкидає застосування санкцій. Китайські поставки нафти, обладнання, споживчих товарів та автомобілів підтримують на плаву економіку росії.

Сі Цзіньпін, президент Китаю, у жовтні 2023 року на зустрічі з путіним згадав, що торгівля між країнами досягла «історичного максимуму» у майже $200 млрд на рік.

QuoteВерстати з ЧПК допомагають «швидко виготовляти складні компоненти з металу та інших твердих матеріалів із незмінним ступенем точності. Ці якості роблять верстати з ЧПК особливо цінними для оборонного виробництва», — зауважує Аллен Маггард, аналітик вашингтонської організації з аналізу конфліктів C4ADS.

Верстати мають великі розміри, тому їх важче провезти в росію із Заходу, ніж, наприклад, мікрочипи.

Автори Financial Times вказують, що деякі китайські компанії, які отримали найбільший зиск від зростання експорту до рф, мають міцні зв’язки з Народно-визвольною армією Китаю.

Так, експорт збільшила компанія Wuhan Huazhong Numerical Control. У 2017 році вона була головним підрядником у проєкті «Brain Switch» — схемі заміни іноземних систем ЧПК на вітчизняні в оборонній промисловості — і співпрацювала з китайським виробником реактивних винищувачів Shenyang Aircraft Corporation.

Інший експортер, Huazhong CNC, сам був об'єктом санкцій США у 2008-2010 роках за законом про заборону передачі збройових технологій або обладнання до Сирії, Ірану та Північної Кореї.

Вашингтон не хотів накладати фінансові санкції на китайських партнерів рф через побоювання, що це знизить ефективність таких заходів у разі кризи з Пекіном, нагадує Емілі Кілкріз, колишній заступник помічника торгового представника США.

Quote«В адміністрації знають, що ці санкції та експортний контроль ніколи не будуть ідеальними. І тому вони справді зосереджені на тому, щоб росія отримували товари нижчої якості. Збільшення витрат робить для росії набагато важчим і дорожчим отримання такого роду верстатів», — підкреслює вона.

За даними Інституту економік, що розвиваються, банку Фінляндії, середня вартість комплектів китайського обладнання та товарів для ВПК росії з 2021 по 2023 рік зросла на 78%. Водночас експортні ціни на аналогічне обладнання для інших країн зросли лише на 12%.

Існуючі санкції США та експортні обмеження проти військових підрядників Пекіна змусили китайські компанії ігнорувати потенційні ризики потрапити під санкції, зауважив Олександр Габуєв, директор Євразійського центру Carnegie Russia у Берліні.

QuoteБагато китайських компаній «очікують, що рано чи пізно всі компанії, пов'язані з Народно-визвольною армією, потраплять під санкції. Тож вони вважають, що можна або спробувати залишитися на ринку, уникаючи поглиблення своїх військових зв’язків, і все одно потрапити під санкції, — або просто продовжувати експорт», — каже Габуєв.

Аллен Маггард вважає, що російські оборонні заводи сьогодні лише «починають використовувати китайські верстати з ЧПК».

Аналітики поки не знайшли в соцмережах та на російських пропагандистських відео з військових заводів доказів того, що росіяни використовують китайське обладнання. Всі наявні кадри показують верстати з ЧПК від європейських, тайванських, корейських чи японських постачальників.

За даними митниці рф, компанія CFT, великий підсанкційний російський імпортер пристроїв з ЧПК, до липня 2023 року (це останні відкриті дані) імпортувала дуже мало продуктів з Китаю.

Витік документації CFT доводить, що компанія є постачальником російських виробників оборонної техніки, включаючи «Аероскан», виробника дронів-камікадзе «Ланцет».

Олена Юрченко, аналітикиня Ради економічної безпеки України, каже, що «майже неможливо» використовувати китайські верстати з ЧПК на заводі, який базує виробничі процеси на інструментах іншого виробника з іншими специфікаціями.

Іншим аргументом проти китайських верстатів є нижча їхня якість у порівнянні з технікою з інших країн. Самі росіяни публічно визнають, що китайські інструменти менш точні та мають коротший термін служби, ніж обладнання німецьких і японських компаній.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉