Facebook Pixel

Навіщо Кім поїхав до рф

Кім Чен Ин у супроводі урядовців відправляється з Пхеньяна до рф

Кім Чен Ин у супроводі урядовців відправляється з Пхеньяна до рф

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин прибув до росії для, як заявив кремль, для всебічної дискусії з президентом путіним на тлі попереджень Вашингтона не постачати зброю до рф. Про це повідомляє Reuters. За 12 років перебування при владі Кім Чен Ин нечасто їздить за кордон, здійснивши лише сім поїздок зі своєї країни та двічі перетнувши міжкорейський кордон. Чотири з цих поїздок були до головного політичного союзника Півночі — Китаю.

Quote«Це буде повноцінний візит. Відбудуться переговори між двома делегаціями, після чого, якщо буде потреба, лідери продовжать спілкування у форматі тет-а-тет», — сказав прессекретар кремля Дмитро Пєсков.

Представники США, які спочатку заявили, що візит неминучий, вважають, що переговори щодо постачання зброї між росією та Північною Кореєю активно просуваються і що Кім Чен Ин і путін, ймовірно, обговорять надання рф зброї для війни в Україні.

Пєсков заявив, що зустріч путіна з Кім Чен Ином відбудеться після засідання Східного економічного форуму і що жодної пресконференції лідерів не планується. Немає підтвердження і щодо місця проведення зустрічі чи участі Кім Чен Ина в економічному форумі.

Пхеньян і москва заперечують, що Північна Корея постачатиме зброю росії, яка витратила величезні запаси зброї за понад 18 місяців війни.

Вашингтон і його союзники висловлюють стурбованість недавніми ознаками більш тісної військової співпраці між росією та Північною Кореєю, яка має ядерну зброю. Це буде друга зустріч Кіма з путіним після того, як вони зустрічалися в 2019 році під час його останньої поїздки за кордон.

Делегація від міноборони

До складу північнокорейської делегації входять видатні члени партії, які займаються оборонною промисловістю та військовими справами, у тому числі директор департаменту промисловості боєприпасів Джо Чун Рьонг, сказав аналітик, який припускає, що візит буде зосереджений на співпраці в оборонній промисловості.

Quote«Присутність Джо Чун Рьонга вказує на те, що Північна Корея і росія укладуть певний тип угоди щодо закупівлі боєприпасів», — сказав експерт з лідерства Північної Кореї у центрі Стімсона у Вашингтоні Майкл Медден.

Заступник міністра закордонних справ Південної Кореї Чанг Хо-джін, колишній посол у росії, сказав, що в інтересах москви було б розглянути її міжнародне становище після вторгнення в Україну та пам’ятати, що вона допомогла сформувати нинішній режим нерозповсюдження.

Quote«Військова співпраця порушувала б резолюції Ради Безпеки, що б росія не робила з Північчю», — сказав він.

У понеділок Вашингтон продовжив свої попередження Пхеньяну не продавати росії зброю, яку можна було б використати у війні в Україні, закликаючи Північ дотримуватися своєї обіцянки про ненадання зброї рф.

Державний департамент США заявив, що будь-яка передача зброї з Північної Кореї до росії порушуватиме резолюції Ради Безпеки ООН, які забороняють будь-які транзакції зброї з Північною Кореєю.

Quote«Звичайно, ми агресивно застосували наші санкції проти організацій, які фінансують військові зусилля росії... і без вагань запровадимо нові санкції належним чином», — заявив журналістам речник Держдепу Метью Міллер.

Північна Корея є однією з небагатьох країн, які відкрито підтримали росію з моменту повномасштабного вторгнення в Україну, і путін пообіцяв минулого тижня «розширювати двосторонні зв’язки в усіх відношеннях плановим шляхом, об’єднуючи зусилля».

Подякувати 🎉