Facebook Pixel

Фонд гарантування вкладів продав кредити під скандальний ЖК «Патріотика» ТАСкомбанку Тігіпка за 45,5 млн грн

Фонд гарантування вкладів розіграв іпотечні кредити фізичних осіб АТ АКБ «Аркада». Заставою виявилися квартири в ЖК «Еврика» та ЖК «Патріотика». Фонд віддав їх банку Сергія Тігіпка за 45,5 млн грн.

Про це повідомляють Prozzoro.Продажі.

Згідно з даними торгів, 96,4% портфеля за сумою заборгованості – це кредити, видані в період 2016 — 2019 років. У заставі 97,3% портфеля становить житлова нерухомість, решта 2,7% – комерційна нерухомість. Понад 97% портфеля за сумою заборгованості – об’єкти застави — розташовані в м. Київ. Йдеться про іпотечні кредити, зокрема, під ЖК «Еврика» та ЖК «Патріотика». Водночас 89,3% кредитів – без прострочення, ще 8,8% мають прострочення платежу від 90 днів до 1 року.

Що відомо про ЖК «Патріотика» та ЖК «Еврика»

ЖК «Еврика» розташована між станціями метро «Виставковий центр» та «Іподром» біля корпусів КНУ ім. Шевченка. Будівництво розпочало у 2014 році ТОВ «Аркада-Будівництво», що входило до фінансової групи банку «Аркада». З 18 запланованих будинків було побудовано лише 13.

ЖК «Патріотика», будівництво якого почалося практично одночасно із ЖК «Еврика», змогло ввести в експлуатацію тільки 26 будинків із 34.

У 2019 році Нацбанк провів аудит і за його результатами заборонив фінустанові залучати депозити вкладників з огляду на те, що в банку «немає ефективної системи управління ризиками». Пізніше банк позбувся свого основного активу — будівлі головного офісу та земельної ділянки на вулиці Ольгінській. 24 вересня 2020 року НБУ відкликав ліцензію в «Аркади», а наступного дня Фонд гарантування вкладів фізосіб запустив процедуру ліквідації фінансової установи.

Ліквідація банку, що на той час був девелопером трьох житлових комплексів — «Еврики», «Патріотики» та «Патріотики на озерах», — призвела до того, що будівництво проєктів зупинилося. Кількість постраждалих інвесторів становить приблизно 13 тис. людей.

Згодом добудувати комплекси зголосилася девелоперська компанія Stolitsa Group. 7 квітня 2021 року під час пресбрифінгу в Нацбанку було підписано меморандум, згідно з яким Stolitsa Group зобов'язалася добудувати «Еврику», «Патріотику» й «Патріотику на озерах». Однак зараз будівельні роботи тимчасово зупинено.

Що відомо про ТАСкомбанк

ТАСкомбанк — один із найстаріших банків України, що був заснований у 1989 році. Він входить до переліку системних банків України. Активи банку складають 31,3 млрд грн. Власником є Сергій Тігіпко.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉