Facebook Pixel

Держгеокадастр скасував реєстрацію ділянки під будівництво ЖК «Патріотика на озерах» на столичних Осокорках

Держгеокадастр задовольнив скаргу Департаменту земельних ресурсів КМДА щодо скасування рішення про державну реєстрацію земельної ділянки площею 74,4 га біля озера Тягле в Дарницькому районі столиці, який планував забудувати збанкрутілий банк «Аркада».

Як повідомляють «Наші Гроші», інформація про скасування рішення про державну реєстрацію цієї ділянки вже внесена до Держземкадастру.

Нагадаємо, що право постійного користування на цю ділянку оформило ТОВ «Агрофірма Зодіак» під будівництво скандального ЖК «Патріотика» від збанкрутілого банку «Аркада».

foto-1-dilianka-74-ha.jpg

Схема захоплення землі під ЖК «Патріотика на озерах»

«Агрофірма Зодіак» отримала право постійного користування землею 10 вересня. У межах ділянки знаходяться два ландшафтні заказники місцевого значення — «Озеро Тягле» та «Осокорківські луки» загальною площею 285 га.

Підставою державної реєстрації став державний акт Виконавчого комітету Києво-Святошинської районної Ради депутатів трудящих від 24 лютого 1946 року.

Проте Міністерство юстиції скасувало рішення приватного нотаріуса щодо реєстрації права постійного користування цією ділянкою. «Чорному реєстратору», який ухвалював це рішення, було анульовано доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Цікаво, що паралельно з цим активізувалися спроби створити парк «Осокорки» з ініціативи громадської організації, створеної за два тижні до незаконної реєстрації землі. Водночас створити парк пропонували в межах наявних заказників.

Тим часом місцеві жителі та активісти вже п'ять років відстоюють створення екопарку «Осокорки» загальною площею 650 га на вказаній території. Сюди мають увійти вже згадані два заказники, а також зелені території, які забудовник намагається вкрасти. На частині цієї території вже ведеться забудова ЖК «Патріотика на озерах», проти чого відбуваються постійні протести.

Що таке ЖК «Патріотика» та хто за ним стоїть

Це початковий проєкт збанкрутілого банку «Аркада». Наразі роботи проводить девелопер Stolitsa Group, співвласником якого є Владислава Молчанова, офіційна спонсорка партії «Батьківщина».

Власниками «Агрофірми Зодіак» є Михайло Твердохліб та Максим Гришко. Керівником компанії — Анатолій Артемюк. За даними Youcontrol, у 2016 — 2018 роках бенефіціарним власником «Агрофірми Зодіак» був бізнесмен Василь Хмельницький, який, за даними ЗМІ, весь свій бізнес зосередив у сфері будівництва.

У 2018 — 2019 роках власником фірми було ТОВ «Стоік-Плюс», кінцевим власником вважалася ексдепутатка Київради Олена Антонова, яка працює в структурах екснардепа Віктора Пилипишина. Зокрема, Антонова є співзасновницею БВ ВБФ «Діти насамперед» разом із сином Пилипишина Олександром. Контактною особою цього фонду є Неля Грищенко, екскерівниця «Агрофірми Зодіак».

Подякувати 🎉