Facebook Pixel

Нацбанк ліквідував скандальний банк «Аркада»

Нацбанк ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку «Аркада».

Про це повідомила пресслужба регулятора.

«Національний банк України за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб ухвалив рішення від 24 вересня 2020 року №601-рш про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку «Аркада», — йдеться в повідомленні.

Контекст. Нацбанк 6 серпня 2020 року відніс банк «Аркада» до категорії проблемних, ввів особливий режим контролю і призначив куратора.

Проблеми з капіталом «Аркади» почалися після втрати головного офісу банку та земельної ділянки в Києві. Цей актив становив майже 27% усіх ресурсів банку – 620 млн грн.

Банк передав ці об'єкти компанії «Будеволюція» як забезпечення боргових зобов'язань за кредитним договором на 260 млн грн. Ринкова вартість офісу оцінюється в 554,8 млн грн, а земельної ділянки – у 65,6 млн грн. Компанія «Будеволюція» пов'язана з банком. Це забудовник ЖК «Патріотика» й «Патріотика на озерах».

На думку ФГВФО, банк «Аркада» мав проблеми з ліквідністю й безкоштовно позбувся свого майна на суму понад 600 млн грн. Це рішення ставить під загрозу інтереси вкладників.

Фонд планує подати новий позов проти «Аркади» та «Будеволюції». Він стосуватиметься визнання недійсним договору іпотеки.

У НБУ запевнили, що виведення банку з ринку жодним чином не пов'язано із затримкою будівництва житлових комплексів «Еврика» та «Патріотика».

У липні минулого року банку «Аркада» дали дозвіл добудувати два будинки в ЖК «Патріотика на озерах». За даними банку, житловий масив «Патріотики на озерах» є географічним продовженням «Патріотики». Масив будується між озерами Тягле й Небреж. ЖК «Патріотика на озерах» має складатися із 43 житлових будинків заввишки 26-27 поверхів, лікарні, трьох шкіл, шести дитячих садочків, двох ТЦ і додаткової інфраструктури.

Подякувати 🎉