Facebook Pixel

Банк «Аркада» скандального забудовника визнали проблемним: головний офіс заарештовано

Національний банк України (НБУ) 6 серпня 2020 року відніс банк «Аркада» до категорії проблемних, ввів особливий режим контролю і призначив куратора. Про це повідомляється в Єдиному реєстрі судових рішень.

Печерський районний суд задовольнив позов Фонду гарантування вкладів (ФГВФО) щодо арешту головного офісу банку та земельної ділянки біля нього. Тепер власник не зможе продати ці об'єкти. У Держреєстрі майнових прав їхнім власником зазначено Олега Неліна. Раніше він передав майно в іпотеку Тарасу Бурдейному. Їх обох пов'язують із власником газодобувної компанії Burisma Миколою Злочевським.

Згідно з матеріалами судової справи, у вересні 2019 року банк передав в іпотеку Неліну офіс і земельну ділянку як забезпечення боргових зобов'язань компанії «Будеволюція» за кредитним договором на 260 млн грн. Ринкова вартість офісу оцінюється в 554,8 млн грн, а земельної ділянки — в 65,6 млн грн. Компанія «Будеволюція» пов'язана з банком. Це забудовник ЖК «Патріотика» і «Патріотика на озерах».

На думку ФГВФО, банк «Аркада» мав проблеми з ліквідністю і безкоштовно позбувся свого майна на суму понад 600 млн грн. Це рішення ставить під загрозу інтереси вкладників.

«Аркада» порушив норматив коефіцієнта покриття ліквідністю за всіма валютами (60,23% проти необхідних 100% станом на 1 серпня 2020 року). Збиток банку за перше півріччя склав 9,75 млн грн.

Фонд планує подати новий позов проти «Аркади» та «Будеволюції». Він стосуватиметься визнання недійсним договору іпотеки.

Контекст. У липні минулого року банку «Аркада» дали дозвіл добудувати два будинки в ЖК «Патріотика на озерах». За даними банку, житловий масив «Патріотика на озерах» є географічним продовженням «Патріотики». Масив будується між озерами Тягле й Небреж. ЖК «Патріотика на озерах» має складатися із 43 житлових будинків заввишки 26-27 поверхів, лікарні, трьох шкіл, шести дитячих садочків, двох ТЦ і додаткової інфраструктури.

Подякувати 🎉