Facebook Pixel

ДБР повідомило про підозру ексочільнику банку «Фінанси та Кредит»

Працівники ДБР повідомили про підозру вже третьому заступнику голови правління АТ «Банк «Фінанси та Кредит». У 2015 він став головою правління банку. Його підозрюють у крадіжці мільярдів гривень банку.

Про це пише ДБР.

Справа «Фінанси та кредит»: у чому звинувачують Костянтина Жеваго в Україні

На думку ДБР, у 2010 році Жеваго створив злочинну організацію, через яку були вкрадені гроші банку. Для цього був також залучений працівник АТ «Банк «Фінанси та Кредит» — заступник голови правління, який обіймав посаду члена кредитного комітету банку. За допомогою останнього було вкрадено майже 560,5 млн грн.

Кредитний комітет «Фінанси та Кредит» штучно видавав кредити компанії Жеваго. А отримані кошти надалі переспрямовувалися у підконтрольні олігарху компанії-нерезиденти для їх подальшої легалізації.

У листопаді минулого року ДБР вже затримало двох колишніх заступників голови правління АТ «Банк «Фінанси та Кредит». Їм було повідомлено про підозру за аналогічними статтями та обрано запобіжний захід у вигляді триманні під вартою із визначенням суми застави у розмірі 450 млн грн та 467 млн грн відповідно. Станом натепер заставу не внесено.

Нагадаємо, що Констянтина Жеваго правоохоронці підозрюють в організації крадіжки майна банку «Фінанси та Кредит» і подальшій легалізації незаконно отриманих грошових коштів в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України). Разом із бізнесменом судять і топменеджерів банку. На думку ДБР, Жеваго та його колеги вивели з банку $113 млн.

На сьогодні майно Жеваго та пов'язаних із ним юридичних осіб в Україні перебуває під арештом (акції підприємств, корпоративні права товариств, 26 об’єктів нерухомості, а також 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир).

У ДБР нагадують, що ще в жовтні 2020 року заарештовані активи Жеваго на загальну суму понад 300 млн грн було передано до АРМА.

27 грудня 2022 року Жеваго затримали в Куршевелі французькі правоохоронці. Арешт здійснювався за запитом української сторони.

10 листопада 2023 року Верховний суд Франції відмовив в екстрадиції в Україну Костянтина Жеваго.

Нагадаємо, що Господарський суд Києва своїм рішенням арештував частки Костянтина Жеваго у Ferrexpo – по 49,5% акцій Полтавського, Єристівського та Біланівського ГЗК, якими він володіє опосередковано. Сума позову – майже 46 млрд грн.


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉