Facebook Pixel

Як це — працювати чотири дні на тиждень: витоки ідеї та досвід компаній

Чотириденний робочий тиждень: обгрунтування ідеї та кейси компаній. Обкладинка Олександра Шатова

Чотириденний робочий тиждень: обгрунтування ідеї та кейси компаній. Обкладинка Олександра Шатова

«Стрес викликає не зайнятість, його викликає неконтрольованість. Ми хочемо бути більш зайнятими, менше стресувати. Мені не подобається нудьгувати на роботі, мені подобається бути у вирі подій. Якщо ми зайняті, це означає, що з дверей виходить багато пива і все йде добре», — прокоментував перехід на скорочений робочий тиждень у рамках проєкту 4 Day Week Global Сем Сміт, засновник пивоварні Pressure Drop Brewery у Північному Лондоні.

Він зацікавився чотириденним тижнем, оскільки сподівався, що пивоварня «може стати лідером у чомусь позитивному». Він також вважав, що ця політика відповідає прагненням компанії зменшити вуглецевий слід бізнесу.

«Якщо ви можете зробити це в невеликому виробничому середовищі, це демонструє, що п’ятиденний тиждень — конструкція, від якої можна було б позбутися давно», — каже Сміт.

Як з’явилася ідея скороченого тижня та як її тестували

Починаючи від XIX століття тривалість робочого тижня скорочується. Speka пише, що перші суспільні обговорення чотириденного тижня почалися у 1970-х. Але економічно обоснована ідея з’явилася у 1990-х роках. Її автор, французький економіст П’єр Ларутур, бачив користь у зменшенні кількості робочих годин, щоб більше людей були зайняті. Цю новацію підхопили у французькому Danone та німецькому Volkswagen. Але у 2000-х обидві компанії повернулися до традиційних графіків.

Під час пандемії Covad-2019 обговорення скороченого робочого тижня стало знов актуальним. Вимушена організація дистанційної роботи, поява широкого спектру високотехнологічних інструментів в першу чергу спровокували цей запит. Але також багато людей були готові заробляти менше, але мати більше вільного часу для особистого життя. У 2021-2022 році запустилося ще кілька експериментальних проєктів з дослідження чотириденного тижня.

До одного з найбільших 4 Day Week Global у 2022 році долучилася 61 компанія, з яких 56 продовжили таку практику після пілотного періоду. Протягом шести місяців випробувального терміну рівень стресу та вигорання у працівників знизився: 71% працівників повідомили про нижчий рівень вигорання. На 65% зменшилася кількість лікарняних. Виручка компаній зросла в середньому на 1,4%, тобто майже не змінилася.

Дослідження показали, що багато молодих освічених фахівців втрачають інтерес до професії внаслідок беззмістовних завдань. Фото Freepik

Дослідження показали, що багато молодих освічених фахівців втрачають інтерес до професії внаслідок беззмістовних завдань. Фото Freepik

Чотириденний тиждень чи тиждень, стиснутий у чотири дні?

Перший варіант передбачає, що кількість робочого часу зберігається, яка розподіляється на чотири дні. Саме таку модель законодавчо ухвалили у 2022 році у Бельгії: кількість робочих годин та розмір заробітної плати збереглися, але люди мають три вихідних.

Другий підхід на тестовий період запровадили в Іспанії та Португалії у 2023 році. Кількість робочих годин скоротили до 32 на тиждень. Скорочення стало можливим завдяки зменшенню звітності та участі працівників у зустрічах колективу.

Найкоротший робочий тиждень у Нідерландах — 29 годин. Розподіл робочого часу відбувається за домовленістю працівників між керівниками, але зазвичай охоплює лише чотири дні.

Новий робочий тиждень — новий спосіб життя

Антрополог Девід Гребер в результаті свого дослідження виявив втрату сенсу на робочих місцях, появу «зайвих» робочих місць, де молоді спеціалісти втрачають цікавість до професії через беззмістовно проведений час, формальний підхід.

Психологи вважають, що переформатування робочого часу буде недостатнім, щоб повернути мотивацію молодим фахівцям. Зокрема, теоретик менеджменту Фредерік Ірвінг Герцберг вважає, що керівникам варто зосередитися на створенні більш цікавих завдань, більш зваженої оцінки виконаної роботи та надавати більше самостійності працівникам. Це все буде посилювати мотивацію та ефективність людей..

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉