Facebook Pixel

НБУ став центральним банком року за версією Central Banking. Чому переміг український регулятор

Національний банк України (НБУ) визнаний центральним банком року за підсумками премії Central Banking Awards. Цю міжнародну нагороду вручають центральному банку, який посилив свій авторитет та рішуче реалізував заходи в межах свого мандата, забезпечуючи прогресивність своєї політики та належну комунікаційну підтримку своєї діяльності.

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Quote«Тож цьогоріч міжнародні експерти високо оцінили комплексні зусилля команди Національного банку, які забезпечили стабільність і безперервність роботи фінансової системи країни в безпрецедентно важких умовах повномасштабної війни», — йдеться в повідомленні.

Як українська банківська система протистоїть викликам війни

Як повідомили в Central Banking, на початку 2022 року співробітники НБУ вважали, що Росія може вдатися до обмежених військових дій, і почали готуватися до можливої ескалації. Перспектива війни чинила тиск на гривню, і 20 січня правління НБУ підвищило облікову ставку.

Потім 24 лютого російські війська вдерлися в країну. Оскільки під загрозою опинилися банки та вузли інфраструктури платіжної системи країни, посадовці НБУ активізували протоколи планування безперервної роботи. Щоб диверсифікувати ризики й дати можливість керівництву НБУ продовжувати роботу в безпрецедентних умовах воєнного часу, було ухвалено рішення про переїзд керівництва НБУ зі столиці до безпечніших регіонів. Більшість вищих посадових осіб НБУ залишили Київ, хоча перша заступниця голови Катерина Рожкова залишилася в столиці.

З початком вторгнення правління НБУ почало підтримувати гривню. Правління запровадило жорсткі обмеження обмінного курсу й зосередилося на великих інтервенціях для підтримки вартості валюти, водночас надаючи уряду мільярди доларів фінансування. Але всі високопосадовці НБУ розуміли, що в довгостроковій перспективі ця надзвичайна політика буде нестійкою, говорить заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. У міру продовження війни НБУ мав калібрувати свою політику відповідно до мінливих обставин.

Валютні потреби майже восьми мільйонів біженців, які тікали за кордон, а також п'яти мільйонів переміщених осіб у країні збільшували навантаження.

НБУ також мав забезпечити достатній рівень фінансової ліквідності. Перед вторгненням він направив велику кількість банкнот комерційним кредиторам. На початку війни через невизначеність попит на готівку зріс, і НБУ поповнив запаси готівки в банках у необхідній кількості. Водночас НБУ організував антикризову комунікаційну кампанію «фінансовий захист України», щоб переконати українців довіряти своїй фінансовій системі та національній валюті навіть у воєнний час. Ключовою метою кампанії, розробленої співробітниками під час роботи в бомбосховищах у перші дні війни, було мінімізувати паніку, зокрема, запевнити населення, що немає потреби масово знімати готівку в банкоматах або заощадження в банках. Команда з комунікацій також створила новий портал, щоб населення могло легко отримати доступ до оновленої інформації про роботу банків, фінансові послуги та зміни у валютному регулюванні.

У тісній співпраці з Національним банком Польщі з березня 2022 року було розроблено механізм екстреного обміну гривні на готівку для українських біженців, завдяки якому понад 100 тис. украй вразливих українських біженців змогли обміняти готівку в Польщі. Усе це відбувалося на тлі того, що обидва центральні банки були змушені розв'язувати надзвичайно складні завдання щодо розподілу готівки у своїх юрисдикціях.

Далі НБУ зробив усі канали комунікації відкритими 24/7 і встановив зв'язок у режимі реального часу з ключовими органами державної влади, міжнародними донорами, іншими центральними банками, банківською спільнотою, бізнесом і українськими регіональними ЗМІ.

Постійна робота з керівниками банків і урядовцями забезпечила безперервну роботу банківського та платіжного секторів. Співробітники НБУ докладали всіх зусиль, щоб переконати роздрібний сектор у тому, що торговці можуть використовувати систему електронних платежів, не побоюючись збоїв.

Протягом лютого та березня російські хакери проводили масштабні атаки на банки України з метою відмови в обслуговуванні. НБУ координував дії комерційних банків у відповідь. У перші дні війни НБУ вирішив, що дозволить комерційним кредиторам перенести свої операції з даними в хмару. Приватбанк був одним із банків, який зробив це швидко.

Протягом усього літа НБУ залишався найбільшим фінансистом різкого збільшення видатків українського уряду. Західні країни спрямовували Україні великі обсяги військової допомоги, але бюджетна підтримка надходила набагато повільніше. Брак коштів чинив дедалі більший тиск на гривню. До травня чиновники та урядовці попереджали, що активи, деноміновані в гривні, ризикують різко впасти в ціні. Центральний банк побоювався, що це може спричинити примусову доларизацію.

НБУ ухвалив рішення щодо посилення політики. 2 червня він підвищив облікову ставку з 10% до 25%. Нова політика була спрямована на підтримку вартості активів, номінованих у національній валюті. НБУ, як і раніше, мав підтримувати витрати уряду, а також біженців за кордоном. Уряд скасував деякі зі своїх екстрених скорочень податків. Зрештою восени іноземні донори почали надавати бюджетну підтримку у великих обсягах, послаблюючи тиск на НБУ.

Попри те що на початку осені українські війська поновили свої позиції, війна й далі кидала виклик НБУ. Майже одночасно з призначенням Пишного російські війська розпочали масовані ракетні удари по містах України. Пишний запустив проєкт під назвою Power banking — мережу банківських відділень, які можуть працювати під час перебоїв з електрикою та інтернетом. Унаслідок цього банки продовжують працювати. Росія може спробувати вивести інфраструктуру з експлуатації на тривалий період, але навіть якщо це станеться, НБУ зможе забезпечити роботу банків і платіжної системи.

Перспективи невизначені

НБУ зіткнеться з новими проблемами в міру продовження війни. Згідно з деякими оцінками, ВВП України протягом 2022 року скоротився приблизно на 30%. Посадовці говорять, що вони враховують тривалість війни та руйнівність російських атак, коли зважують варіанти грошово-кредитної політики. Центральні банки часто говорять, що перспективи невизначені, але мало хто з них має стільки невизначеності, скільки НБУ.

Quote«Але НБУ має й видатні досягнення. Він відіграв вирішальну роль у підтримці фінансової системи в умовах виняткових навантажень і прямих кібератак, які здійснюються під керівництвом держави. Попри значний тиск він фінансував національну оборону України, водночас зберігаючи значну макроекономічну стабільність. Співробітники НБУ впоралися з вторгненням у свою країну, виявили стійкість, командну роботу та винахідливість», — резюмували в Central Banking.
Подякувати 🎉