Під Києвом є підприємство, де вирощують рибу із сімейства осетрових і виробляють із неї чорну ікру. Про те, як працює рибна ферма, розповів у сюжеті партнера — програми «Перша Шпальта» генеральний директор науково-виробничого сільськогосподарського підприємства Bester Юрій Яременко.
Як виробляють чорну ікру в Україні (відео):
Як вирощують рибу в Україні
Рибна ферма розташована на Канівському водосховищі. Там у садках вирощують декілька видів риб. На фермі — повний цикл виробництва, що діє за принципом: від ікри до ікри. У садках рибу вирощують, годують, обстежують, зважують тощо.
Найпопулярнішими для вирощування, за словами Яременка, є стерлядь (представлено чотири різновиди), осетер сибірський, осетер руський, їхній гібрид русосиб, білуга, а також гібрид стерляді й білуги. Найдорожчою з них є білуга — для її статевої зрілості необхідно 19-20 років. Саме тоді з неї можна отримати ікру. Водночас для дніпровської стерляді достатньо п’яти-шести років.
«Риба народжується в нашому господарстві. З вільного ембріона вона перетворюється на рибу, і з неї потім ми отримуємо ікру», — розповідає директор Bester.
Етапи виготовлення чорної ікри
Чорну ікру виробляють в окремому цеху. Туди риба має приїхати живою. Кожна риба має чип або кліпсу для того, щоб за потреби її можна було ідентифікувати. Привезена риба спершу потрапляє до «мокрої» зони. Звідти її через спеціальне вікно відправляють до «сухої» та кварцують. Отриману ікру перетирають, промивають сертифікованою водою, солять, накладають у банки й вакуумують. Маленька баночка ікри коштує 800 грн.
Bester працює за стандартом міжнародних норм ХАССП (міжнародна система безпеки харчових продуктів). Підприємство постачає свою продукцію до Європи, США та Австралії. Попит на продукцію компанії на ринку України та за кордоном щороку зростає.