Погодні умови зараз дуже сприятливі для розвитку ранніх зернових культур, на території України практично немає площ, яким загрожує посуха. Про це повідомила керівник агрометеорологічного відділу Гідрометцентру Тетяна Адаменко агентству «Інтерфакс-Україна».
«Якщо не брати до уваги локальні проблеми на кшталт граду або підтоплень, то ситуація дуже хороша, в землі прекрасний ресурс вологи. Практично немає площ, яким загрожує посуха, що в останнє десятиліття для України незвично», — зазначила вона.
Метеоролог уточнила, що поки що зарано оцінювати вплив погодних умов на врожайність зернових, оскільки їхня вегетація тільки почалася.
За словами Адаменко, в Україні завершується період інтенсивних дощів, і 17-19 червня настане період високих температур у денний і нічний час.
У південних областях почалося дозрівання озимого ячменю, для якого наявна кількість вологи в грунті може бути надмірною, але зарано говорити про суттєвий вплив цього фактору на його урожай. При цьому для розвитку на всій території України ключових експортних культур — кукурудзи та соняшнику — поки що досить і вологи, і тепла.
Адаменко назвала низьку температуру повітря основним стримуючим фактором розвитку плодоовочевих культур. Вона зазначила недостатність даних про їхній стан, оскільки ці культури вирощуються переважно в невеликих приватних господарствах.
Після завершення періоду інтенсивних дощів на цьому тижні для плодоовочевих культур встановиться оптимальний режим розвитку.
Додатково. розбиралося, які сюрпризи українським аграріям несе зміна клімату.
У березні Мінекономіки прогнозувало врожай зернових цьогоріч на рівні 75 млн тонн.
З початку 2020/2021 МР і станом на 11 червня Україна експортувала 42,94 млн тонн зернових і зернобобових культур, що на 22,4% менше, ніж на аналогічну дату попереднього МР. Поставлені на експорт 16,11 млн т пшениці і 21,97 млн тонн кукурудзи.
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також
We make it Grain: реєстрацію на міжнародну конференцію Grain Ukraine 2025 відкрито
Головна подія ресторанного бізнесу цієї весни – PRORESTO’25 в Одесі 28 квітня!