Індекс світових цін на продовольство, складений Організацією Об'єднаних Націй (ООН), демонструє рекордне зростання вартості продуктів у світі. За рік ціни зросли на 40%, повідомляє CNN.
Найдинамічніше цей процес відбувався у квітні 2021-го, коли ціни на їжу до початку травня підскочили на 4,8%, побивши десятирічний рекорд. Старший економіст ООН Абдул-Реза Аббасіан вважає, що причина цьому — різке зростання попиту на кукурудзу в Китаї, сильна посуха в Бразилії та глобальне збільшення споживання рослинної олії та цукру у світі.
Глобальна інфляція призводить до зростання цін не лише на продовольство. У країнах ОЕСР (Організація економічного співробітництва і розвитку) ціни у квітні побили 12-річний рекорд: такого подорожчання там не було з 2008 року.
Чому зростали світові ціни на продукти:
- зросло споживання біодизелю у світі;
- знизилося споживання м'яса;
- посуха в Бразилії скоротила виробництво цукру;
- різко збільшився попит на кукурудзу в Китаї;
- виробництво пальмової олії країнами-експортерами не встигає за потребами країн світу, що зростають.
У США за той же період ціни в середньому зросли на 2,4%. Окремо ціни на овочі та фрукти збільшилися на 3,3%.
Контекст. В Україні у квітні 2021 року споживчі ціни зросли на 0,7% порівняно з попереднім місяцем і на 8,4% — порівняно з квітнем 2020 року. З продуктів у країні найбільше подорожчали цукор, соняшникова олія та яйця.
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також