У сировинній продовольчій групі товарів інфляція може становити від 10 до 20% у 2022 році, що прискорить інфляцію до 8-10% і потребуватиме антикризових заходів.
Про це повідомив радник президента Олег Устенко в коментарі агенції «Інтерфакс-Україна».
«Базовий прогноз на 2022 рік, який мені здається найбільш реалістичним, — це збільшення цін на сировинну продовольчу групу (зерно, цукор, какао та інше) від 10 до 20%. З огляду на те, що продовольча група в українському споживчому кошику більш ніж вагома — майже 50%, таке збільшення цін може стати серйозним інфляційним шоком», — повідомив радник президента.
З його слів, зростання інфляції — серйозний ризик для всього світу і для України зокрема. Проблема інфляції не буде знята і у 2023 році.
«У нашому випадку 20%-й ціновий шок по продовольчій сировинній групі може призвести до інфляційного стрибка від 8 до 10%», — зазначив Устенко.

Він пояснив, що ситуація на ринку продовольства динамічна, оскільки пов'язана з ризиками.
Поточний рік — рік серйозних інфляційних викликів, оскільки ми спостерігаємо високий рівень інфляції в основних емісійних центрах. А ми фактично імпортуємо інфляцію з емісійних центрів. Динаміка інфляції щодо сировинної, особливо продовольчої, групи очікується в бік збільшення, що, звичайно, вдарить по гаманцях людей не лише в Україні, а й у всьому світі», — сказав Устенко.
Як антикризові заходи можуть розглядатися доплати незахищеним верствам населення. Це можуть бути виплати за аналогією з чинною програмою «еПідтримка», в межах якої вакциновані українці можуть отримати 1 тис. грн і витратити її на конкретні цілі.
За словами радника, базовий сценарій зростання інфляції, який розглядає ОП, — це інфляція на рівні 7% у 2022 році.
Водночас ідею з тимчасовим встановленням нульової чи зниженої ставки ПДВ на продукти харчування радник президента вважає ризикованою та невиправданою, оскільки це «може спотворити конкуренцію на ринках і спричинить додаткові витрати на адміністрування».