Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) повідомила, що в жовтні вона зафіксувала підвищення світових цін на продукти харчування до найвищого рівня з 2011 року.
В Україні відпускні ціни на основні продукти харчування наприкінці жовтня зросли на десятки відсотків у річному вимірі, подешевшала лише картопля. Що з цінами на продукти буде далі?
Ціни на продовольство у світі зростають третій місяць поспіль
Розроблений ФАО «Світовий індекс цін на продукти харчування» (Food Price Index, FPI) у жовтні досяг 133,2 пункту. Він зріс на 3% порівняно з вереснем. Зростання цін на продовольство у світі спостерігається третій місяць поспіль, зазначають у ФАО. Загалом порівняно з жовтнем 2020 року FPI збільшився на 30%.
Якщо вважати, що рівень цін у 2014 — 2016 роках дорівнює 100, то індекси цін на окремі категорії продуктів у жовтні були такі:
- м'ясо — 112,1;
- молоко — 120,7;
- зерно — 137,1;
- рослинна олія — 184,8;
- цукор — 119,1.
Найбільше у жовтні у світі зріс індекс цін на олію (+9,6%). За даними ФАО, цей показник досяг рекордно високої позначки.

Динаміка цін на продовольство в Україні
Ціни на продовольство в Україні також зростають. Високі світові ціни лише частково сприяють цьому: дорогі продукти виробникам вигідно постачати на експорт, що може призводити до їхнього дефіциту на внутрішньому ринку. Але дефіциту поки що немає в жодній з основних продуктових категорій.
Головна причина зростання цін в Україні — зростання витрат виробників сільгосппродукції.
За підсумками січня — вересня в річному вимірі сукупний індекс витрат на виробництво сільськогосподарської продукції становив 136,0%.
Зокрема:
- продукції рослинництва — 133,7%;
- продукції тваринництва — 140,1%;
Індекс цін на матеріально-технічні ресурси промислового походження, які споживає сільське господарство, — 139,4%.
У результаті багато відпускних цін збільшувалися на десятки відсотків за квартал. І лише дуже добрий урожай привів до падіння цін у III кварталі.
Індекси цін продукції сільського господарства, реалізованої підприємствами України у 2021 році

Реакція виробників на зростання собівартості
На тлі дорожнечі сировини та енергоресурсів за останні місяці виробники свіжих молочних продуктів помітно підняли відпускні ціни на свою продукцію. Споживачі логічно відреагували на це зниженням попиту, а мережі — скороченням заявок. У результаті більшість операторів зменшили виробництво та збільшили відпускні ціни, повідомило видання «Інфагро».
З 1 жовтня ціна на газ для молочних підприємств збільшилася з 11 до 38 грн за кубометр.
Генеральний директор «Яготинського маслозаводу» Сергій Косяченко зазначив, що стабільно зростають ціни на молоко як сировину. Навіть у літній сезон, коли зазвичай ціна на молоко зменшується, цього року такого не сталося. До того ж бракує якісної сировини.
У найближчі місяць-два Сергій Косяченко прогнозує підвищення цін на молочні продукти на 10% і сподівається, що пік подорожчання молока-сировини вже пройдено.
Середні ціни виробників на 29 жовтня, грн за 1 кг (з ПДВ)

Закупівельні ціни на соняшник в Україні знизилися на 5-7%. Це пов'язано із сезонним збільшенням пропозиції, завершенням збирання та отриманням очікуваного високого врожаю.
Через посуху та неврожай ціни на овес у США за останні три місяці зросли на 54%. В Україні ціна на овес також підвищується, але не так швидко.
Аналітик агентства «УкрАгроКонсалт» Марина Маринич зазначає, що зазвичай український ринок вівса слабо реагує на зміни на світовому ринку, тому що в Україні овес — не експортна культура. Первинні чинники ціноутворення на цьому ринку — загальні тренди на основне зерно, які останнім часом були висхідні.
В Україні закупівельні ціни на овес коливаються в межах 6 тис. — 6,3 тис. грн за тонну, що на 250 грн вище, ніж місяцем раніше.
В одній із найбільших компаній з виробництва вівсяних пластівців «Добродія Фудз» заявили, що поки що стримують ціни на продукцію. Але попередили, що не зможуть довго тримати ціни, якщо зерно й надалі дорожчатиме.
У Херсонській області, де нині виробляється основний обсяг вітчизняного рису, завершується збирання. Урожай буде високий. Цей чинник, а також постачання в Україну великих обсягів рису з Китаю привели до того, що закупівельні ціни на рисову крупу стабілізувалися на минулорічному рівні 16 — 16,5 грн за кілограм.
Водночас паливо та добрива за цей рік сильно подорожчали, зросла мінімальна заробітна плата. Тому нинішні відпускні ціни ледве дають аграріям змогу окупити свої витрати.