Facebook Pixel

ЄС зміг обійти вето Угорщини, щоб направити прибутки від росактивів для ЗСУ

Євросоюз знайшов юридичну лазівку, щоб обійти вето Угорщини на підтримку України за рахунок заморожених активів росії. Так Угорщина не впливатиме на це рішення і союз отримає можливість залучити кошти для військової допомоги Україні. Про це пише Financial Times з посиланням на слова верховного представника ЄС Джозепа Борреля.

Як ЄС обійшов вето Угорщини щодо допомоги Україні

Quote«Оскільки Угорщина утрималася від попередньої угоди про виділення доходів від заморожених активів росії, це не повинно бути частиною рішення, як використовувати ці гроші. Обхідний шлях був складним, як і будь-яке юридичне рішення, але він успішний», – зазначив Боррель.

Угорщина також виступала проти того, щоб Україна отримала $50 млрд кредиту від знерухомлених російських активів. Проте обхід вето дозволить ЄС усунути цю перешкоду.

Водночас Угорщина все ще може перешкоджати санкціям ЄС, які блокують російські активи. Це блокування кожні шість місяців мають одностайно оновлювати всі 27 країн-членів союзу, кажуть європейські чиновники.

За словами Борреля, угода ЄС з Угорщиною подібна до тієї, яку НАТО напередодні пропонував прем’єр-міністру Віктору Орбану. Згідно з пропозицією альянсу, Будапешт може відмовитися від діяльності, що підтримує Україну, проте не має блокувати цю допомогу від інших країн-членів. Угорщина відмовилась від пропозиції.

Quote«Ми запропонували Угорщині: ваші гроші жодним чином не будуть спрямовані на підтримку України. Не просто смертельно, а будь-що. Бери свої гроші. Витягніть гроші зі скриньки. Я не хочу користуватися вашими грошима. Але Угорщина сказала «ні»», – розповів Боррелль.

Верховний представник ЄС сказав, що позиція Будапешта пов'язана із міцними зв’язками з росією.

Quote«Навіть якщо їм запропонують не бути частиною команди, їхні гроші не будуть використані для України ... цього було недостатньо», – додав Джозеп Боррель.

Нагадаємо, напередодні Європейський суд зобов'язав Угорщину виплатити штраф у €200 млн євро, а також пеню в €1 млн за кожен день затримки у наданні притулку та депортації осіб, які нелегально перебувають у країні.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉