Facebook Pixel

Рютте пропонує Орбану угоду, щоб той не заважав йому очолити НАТО

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте хоче обійняти посаду нового генсекретаря НАТО. Угорщина наклала вето на це рішення. Рютте натомість запропонував Віктору Обрану право відмовитися від діяльності альянсу на підтримку України. Про це пише Financial Times.

Як Рютте хоче уникнути блокування його призначення генсеком НАТО з боку Угорщини

Кандидатуру Марка Рютте на посаду генсекретаря НАТО підтримують 29 із 32 країн-членів альянсу. Проте Угорщина наклала вето на це призначення.

Рютте запропонував угорському прем’єр-міністру Віктору Орбану право відмовитися від діяльності НАТО на підтримку України, якщо він стане генсеком альянсу.

Чинний голова НАТО Єнс Столтенберг також сказав Орбану, що він може не підтримувати заходи та фінансування від альянсу, пов’язані з Україною. Включно із планом НАТО посилити контроль над військовими поставками до Києва та навчання українських військ.

Quote«Я вважаю, що це хороше рішення, яке дозволить нам просунутися вперед щодо більшої підтримки України в рамках НАТО без блокування з боку Угорщини», – сказав Столтенберг.

Рютте зазначив, що майбутній уряд Нідерландів, до складу якого входить його ліберальна партія, а також лідер ультраправих Ґерт Вілдерс, продовжуватиме підтримку України.

Quote«Що стосується зовнішньої політики, новий кабінет міністрів повністю продовжуватиме курс на Європу та НАТО з Україною. Змін не буде», – додав прем’єр-міністр Нідерландів.

Окрім Угорщини, кандидатуру Марка Рютте також публічно не підтримали Словаччина та Румунія.

Нагадаємо, напередодні Європейський суд зобов'язав Угорщину виплатити штраф у €200 млн євро, а також пеню в €1 млн за кожен день затримки у наданні притулку та депортації осіб, які нелегально перебувають у країні.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉