Facebook Pixel

Допомога ЄС: Україна отримає €1,5 млрд від росактивів і €1,9 млрд від Ukraine Facility влітку 2024

Україна отримає перші €1,5 млрд від заморожених активів рф до кінця літа, а також €1,9 млрд фінансування у рамках Ukraine Facility найближчими днями. Про це заявив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс на пресконференції ECOFIN у Брюсселі 21 червня 2024-го.

Яку фінансову допомогу Україна отримає від ЄС влітку 2024

Надходження з доходів від заморожених активів росії

У травні 2024 року країни Євросоюзу погодились передати Україні доходи від заморожених на Заході активів росії. За попередніми оцінками, у 2024-му доходи сягнуть €3 млрд, з них €1,5 млрд можуть надійти вже до кінця цього літа.

Quote«Наша безпосередня увага буде зосереджена на використанні цих доходів для військової підтримки України. Ми працюємо на повну силу, щоб вже найближчим часом провести першу закупівлю», – зазначив Домбровскіс.

Також країни G7 схвалили кредит для України на €50 млрд, який погашатимуть за рахунок знерухомлених російських активів.

Quote«Тепер G7 втілить ці зобов’язання в дію, щоб використовувати майбутні потоки надзвичайних прибутків для обслуговування та погашення позик. На рівні ЄС ми обговорюємо майбутні кроки, включно з розміром і модальністю позики ЄС», – пояснює віцепрезидент Єврокомісії.

Надходження у рамках Ukraine Facility

Найближчими днями Україна має отримати €1,9 млрд попереднього фінансування у рамках Ukraine Facility. Наступні транші за програмою плануються восени 2024-го.

Нагадаємо, напередодні Євросоюз ухвалив 14-й пакет санкцій проти росії, який передбачає нові економічні обмеження. ЄС також також має усунути лазівки в чинних санкціях, щоб посилити їхній вплив.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉