Facebook Pixel

Єврокомісія ухвалила план Ukraine Facility: як це наблизить Україну до ЄС

Єврокомісія схвалила план реформ України в межах інструменту ЄС Ukraine Facility на 2024-2027 рр. За їхнє виконання Україна має отримати €50 млрд за чотири роки. Про це повідомили у Міністерстві фінансів України.

Quote«Фінансування від ЄС допоможе Україні у бюджетних потребах соціальної сфери, у відновленні та реконструкції. Співпраця з ЄС важлива як у забезпеченні макрофінансової стабільності, так і для подальшого економічного зростання. А впровадження структурних реформ наближає Україну до інтеграції в ЄС», – зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

Що передбачає план реформ в Україні від ЄС Ukraine Facility

У березні 2024-го план Ukraine Facility затвердив уряд України на 2024-2027 рр. Це конкретний перелік структурних реформ та заходів для розвитку економіки України, «зеленого» переходу, цифрової трансформації та інтеграції в Євросоюз.

План реформ на чотири роки передбачає €50 млрд від ЄС, які Україна отримуватиме поетапно за виконання його умов. Ці кошти Україна планує залучити на:

  • підтримку держбюджету – €38,27 млрд;
  • інвестиційний фонд – €6,97 млрд;
  • технічну та адміністративну підтримку – €4,76 млрд.

Згідно з оцінкою Єврокомісії, план Ukraine Facility визначає ключові реформи та інвестиції, які допоможуть у сталому економічному зростанні та залученні інвестицій у середньо- та довгостроковій перспективі. План також забезпечує основу для відновлення, реконструкції та модернізації України.

Міністерство фінансів України відповідальне за три напрями Плану:

  • управління державними фінансами;
  • боротьбу з відмиванням грошей;
  • фінансові ринки.

Коли Україна отримає гроші від ЄС за програмою Ukraine Facility

Після позитивної оцінки Єврокомісії рішення про остаточне затвердження плану має ухвалити Рада ЄС. Після чого до держбюджету України надійде €1,9 млрд перехідного фінансування. Решту бюджетної підтримки Україна отримуватиме щоквартально за виконання індикаторів, передбачених у плані, та позитивної оцінки від ЄС.

Нагадаємо, до держбюджету України вже надійшов перший транш в рамках перехідного фінансування обсягом €4,5 млрд євро у рамках Ukraine Facility. Це забезпечує ключові потреби бюджету до остаточного затвердження плану.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉