Facebook Pixel

ЄС може схвалити план реформ в Україні на 1,9 млрд євро у травні 2024

Євросоюз збирається схвалити план реформ в Україні Ukraine Facility у травні, який розблокує додаткові €1,9 млрд як частину фінансування від ЄС на 2024 рік на загальну суму €15,9 млрд. Про це пише Bloomberg.

Quote«Єврокомісія вивчає план реформ в Україні, але жодних серйозних питань ще не порушували. Країни-члени можуть почати їх затверджувати вже у травні 2024-го», – повідомило джерело Bloomberg.

Скільки коштів може отримати Україна від ЄС за виконання реформ

План реформ Ukraine Facility дозволить залучати фінансування від Блоку. Для цього Україна має підписати рамкову угоду з Союзом і має буде створена аудиторська рада, яка перевірятиме виконання реформ.

Євросоюз запланував майже €16 млрд допомоги Україні на 2024-й, що є частиною 50-мільярдного фонду, який Блок створив для фінансової підтримки Києва на 2024-2027 рр.

Минулого місяця Україна подала план Ukraine Facility з пропозиціями інвестицій та реформ. Країна поступово розблоковуватиме фінансування до 2027-го за проходження етапів і цілей плану.

У рамках Ukraine Facility Єврокомісія також виділить €1,5 млрд як перехідне фінансування вже у другій половині квітня 2024-го.

Решту фінансування, запланованого на 2024 рік, Україна отримає двома траншами після того, як виконає узгоджені вимоги плану.

Які реформи має виконати Україна, щоб отримати гроші від ЄС у 2024

ЄС узгодив реформи для України на друге півріччя 2024 року, що стосуються:

  • ухвалення середньострокової стратегії управління держборгом;
  • огляди витрат держбюджету;
  • збільшення штату антикорупційної прокуратури.

Міністри фінансів ЄС мають обговорити план відновлення України 12 квітня 2024-го в Люксембурзі.

Quote«Ми досягаємо прогресу в правильному напрямку як щодо фінансування від ЄС, так і щодо використання заморожених російських активів. Україна є першою лінією захисту, зокрема, і європейської території та європейських цінностей», – заявив міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉