Facebook Pixel

Уряд України ухвалив план програми фінансування від ЄС Ukraine Facility

Кабінет Міністрів ухвалив план Ukraine Facility, який є основою фінансової підтримки від ЄС, яка розрахована на чотири роки і передбачає €50 млрд допомоги Україні. У 2024-му Україна може отримати 16 млрд євро. Про це повідомив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль.

Що передбачає план програми фінансування від ЄС Ukraine Facility:

За словами Шмигаля, план містить структурні реформи, яким відповідають понад 100 квартальних індикаторів, такі як:

  • європейські підходи до реформи держуправління;
  • боротьба з корупцією;
  • економічні та секторальні реформи в різних сферах: від енергетики до аграрної галузі;
  • у документі також прописані такі наскрізні напрямки, як «зелений» перехід, цифровізація, євроінтеграція.
Quote«План розроблявся спільно з європейськими партнерами, аби посилити нашу країну та наблизити членство в ЄС. Найближчим часом ми передамо його на розгляд Єврокомісії. Завдяки реалізації реформ плану для Ukraine Facility Україна зможе отримати близько 16 млрд євро у 2024-му», – зазначив Денис Шмигаль.

Що таке програма фінансування України від ЄС Ukraine Facility

У лютому 2024 року Європарламент затвердив регламент програми Ukraine Facility. Він передбачає обсяг підтримки України від ЄС протягом 2024-2027 рр. у розмірі 50 млрд євро, з яких 38,27 млрд євро будуть спрямовані на підтримку держбюджету.

План для Ukraine Facility – це технічний документ, через який ЄС може фінансувати Україну. План не є загальною стратегією відновлення, він охопить лише частину державних змін з фокусом на макроекономічне зростання.

Нагадаємо, у березні 2024-го Україна може отримати 6 млрд євро перехідного фінансування від ЄС в рамках Ukraine Facility.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉